Нова стратегија за развој – лепи плави Дунав повезује различите културе, садржаје, доживљаје

Сајамске дане у Берлину, представници подунавских земаља увек искористе да размене искуства и договоре сарадњу, јер им је интерес исти – да се туристички потенцијали Дунава што више користе. Ради се и нова Стратегија развоја Дунава, у којој учествује и наша земља.

Неко је једном сликовито рекао да подунавске земље живе у истој улици. Као добре комшије, другари из краја, важно је да сарађују и помогну кад затреба.

„Промовишемо Дунав и промовишемо све оне туристичке садржаје на њему од културно-историјских споменика, градова, манифестација и, наравно, активног одмора, а Србија је узела и учешће у изради стратегије Европске уније за Дунавски регион, и то је јако важно за нашу земљу да још боље позиционира Србију на туристичкој мапи Европе”, рекла је Јелена Поповић из Туристичке организације Србије.

„Колики су потенцијали сарадње у оквиру подунавских земаља у оквиру овог формата Дунавског салона, и у области културе, и у области науке, и у области привреде и размене младих, и мислим да је то нешто што Србија апсолутно треба да искористи као велику шансу“, каже Снежана Јанковић, амбасадорка Србије у Немачкој.

Дунав протиче кроз десет држава и свака се труди да га користи на најбољи начин.

„Молдавија је део европске винске руте која иде уз Дунав, и то је добра прилика да представимо и друге туристичке вредности као што су историја, култура, традиција”, наглашава Наталија Туркану из Молдавије.

„Од Црне шуме до Црног мора, Дунав повезује различите народе, религије, културу. Та разноликост је туристички драгоцена за сваку земљу у сливу Дунава”, рекао је Симион Ђурка из Румуније.

Чини се да је Србија инспирација неким државама како да развијају туризам на Дунаву.

„Бугарска не зарађује много од Дунава, а могла би. Ви то боље радите. Поред речног туризма упоредо развијате и вински, имате пешачке туре и друге видове туризма”, каже Ивајло Катерски из Бугарске.

Дунав је кроз Србију дуг 588 километара и по многима је то најлепши део те моћне европске реке, који би требало доживети, баш у складу са туристичким слоганом наше земље.

„Нудимо то што туристи траже, траже доживљај, траже додатне садржаје, траже различите активности, када уз то још додамо и нашу гастрономију коју јако цене имамо некако све на једном месту и то је оно што они препознају и за шта се одлучују”, истакла је Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Већ за неколико дана можемо очекивати беле лађе на Дунаву, јер наутичка сезона почиње у марту и траје до дубоко у јесен.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво