Читај ми!

Због чега се делфини смешкају једни другима – открила је наука

Као и људи, делфини се током игре смеше другим делфинима. Према најновијој студији, разлог је избегавање неспоразума.

Студија објављена у Журнал сајенсу (Journal Science) открила је да делфини имају необичан израз са полуотвореним устима који подсећа на осмех.

Тим истраживача из Француске и Италије посматрао је 11 делфина током игре у акваријумима у Француској и Италији.

Али истраживачи у Европи су изнели доказе који сугеришу да је осмех код добрих делфина заробљених (у акваријумима) пријатељски гест.

Говорећи о осмеху код делфина, Хедер Хил, професорка психологије на Универзитету Сент Мери у Сан Антонију (Тексасу), која није била укључена у студију, упозорава да не треба инсистирати на екстраполацији.

Отворена уста делфина током игре сугеришу на њихов вид комуникације. И не бих рекла да је увек осмех у питању. Ако је тим у праву, то сугерише да су насмејана 'лица' делфина изрази који имају дубоке корене у биологији сисара, не само на копну већ и у мору“, истакла је професорка.

„Опуштена отворена уста код мајмуна док се играју, па чак и људски смех, универзални су знак разиграности, који сигнализира забаву и избегавање сукоба.

Претходни докази сугеришу да примати, коњи, дивљи и домаћи пси такође имају опуштене изразе лица са отвореним устима, углавном када се играју. Рађена студија прва је која сугерише да морски сисари раде исто.

Познато је да су добри делфини изузетно разиграни у свим узрастима, њихова визуелна комуникација је релативно недовољно истражена.

Налази не могу у потпуности да искључе да делфини користе отворена уста у разним ситуацијама, али резултати се поклапају са претходним хипотезама које сугеришу да су осмеси пријатељски.

Истраживање је спроведено само међу заробљеним делфинима, тако да је тешко рећи како би се ова врста понашала у дивљини.

„Иако смо далеко од разумевања еволуционог порекла игре  присуство сигнала отворених уста и брза мимикрија у филогенетском стаблу сисара указује на релевантност таквих визуелних механизама у обликовању сложене комуникације”, тврди тим истраживача.

Истраживачи су такође приметили важност комуникације делфина током њихове игре и рекли да би ово могла бити база за будућа истраживања пошто они нису снимили ове сигнале.

„Делфини су развили један од најзамршенијих вокалних система у животињском свету, али звук их такође може изложити предаторима”, рекао је у саопштењу одговарајући аутор Ливио Фаваро, зоолог са Универзитета у Торину.

„Када се делфини играју заједно, мешавина звиждука и визуелних знакова помаже им да сарађују и постигну циљеве, што је стратегија посебно корисна током друштвене игре када су мање на опрезу предатора”, додао је он.

Сви делфини посматрани за ову студију живе у заточеништву. Хил је приметио да се „насмејано” понашање вероватно дешава и у дивљини, али можда ређе, јер проводе више времена тражећи храну и избегавајући предаторе.

„Следећи корак би био да урадимо исту методологију у истраживању са дивљим врстама”, навела је Хедер Хил.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи