Читај ми!

Како отпад од хране може да се искористи за зелену енергију

У Србији се годишње баци или изгуби 770.000 тона хране, од чега 90 одсто завршава на депонијама. Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој представили су пилот пројекат како отпад од хране може да се искористи за зелену енергију.

Један од главних узрока пожара на депонијама је органски отпад, односно отпад од хране. Он се претвара у метан који лако плане, загађује ваздух, воду, земљиште и доприноси глобалном загревању. Три београдска угоститељска објекта су од априла до јула прикупила 24 тоне отпада од хране који је прерађен у биогас, што је количина коју, рецимо, 790 стабала апсорбује за годину дана.

„Веома је важно да се и остали привредни субјекти посебно хотели и ресторани придруже у правилном збрињавању отпада од хране јер ми смо за само три месеца успели да смањимо емисије штетних гасова за 16 тона“, истиче Тијана Копривица, директорка одрживог пословања „Делта Холдинга“.

„Органски отпад се преузима из ресторана, као остаци од хране, из великих индустрија, као остаци из производње, уљара итд. Затим сви истекли рокови из великих трговинских ланаца. Све се то умеша, правимо такозвани биобустер , то је смеса којом се снабдевају биогасне електране од тога се прави зелена електрична енергија“, наводи Јелена Плећаш, из Компаније за прераду органског отпада ЕСО ТРОН из Руменке.

План је да се од септембра пројекат настави тако што ће се уз угоститеље, укључити и предшколске установе, студентске мензе и скупштински ресторан. На добровољној основи - јер законску обавезу тренутно немају.

„Само Министарство заштите животне средине има намеру да регулише ову област тако што ће изменити закон о управљању отпадом. Оно што ми у наредном периоду хоћемо да урадимо јесте да видимо на који начин ћемо да укључимо све угоститељске објекте, укључујући и наша домаћинства“, напомиње Сандра Докић, државна секретарка у Министарству заштите животне средине.

„Иницијатива може да доведе до стварања зелене енергије у облику биогаса, а важно је и за пољопривредни сектор, због тога што се компост може користити као ђубриво“, наглашава Фабрицио Андреуци, в. д. сталног представника УНДП у Сбији.

Подаци Агенције за заштиту животне средине показују да се у Србији годшње генерише више од 3 милиона тона комуналног отпада, од чега је половина биоразградиви отпад који се може искористити за добијенај енергије.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару