Читај ми!

У центру Напуља температуре и до 60 степени!

Топлотни таласи у Напуљу постали су све чешћи, забрињавају јер температуре достижу нивое без преседана. У уским уличицама у центру града температуре би ускоро могле да буду и преко 60 степени Целзијусових. То није изазов само за здравље људи већ и за културну баштину.

У центру Напуља температуре и до 60 степени! У центру Напуља температуре и до 60 степени!

Температуре су толико високе у Напуљу јер се ствара ефекат топлотног острва, површине и зграде апсорбују и задржавају топлоту и на тај начин доприносе подизању температура. Будући да је Напуљ град пун малих уских улица и античких грађевина, овај феномен се осећа више него у другим градовима.

У улицама нема вегетације па не постоји начин да се град расхлади на природан начин. Загађење ствара "поклопац" који задржава топлоту. Здравствене установе Напуља свакодневно обавештавају грађане да избегавају врућину, нарочито старије чије се стање због врућине може погоршати.

Лекари саветују грађанима да не излазе напоље када је најтоплије, да стално пију воду, да се лако облаче и укључују вентилаторе и клима-уређаје.

Врели таласи утичу и на историјску баштину града јер античке фасаде, споменици и цркве могу да се оштете и претрпе штету због термичког ширења материјала. Истовремено градски екосистем посебно пати на оваквим температурама због недостатка воде и превеликих врућина.

Због насталих услова градске власти размишљају о увећању зелених зона, барова и башти јер дрвеће, сем што пружа хлад у сенци својих крошњи, доприноси и природном расхлађивању ваздуха евапотранспирацијом. Такође је потребно користити рефлектујуће материјале за уличне површине и градске кровове који могу да смање апсорпцију топлоте. Ови материјали су познати као хладни кровови и хладни тротоари и помажу расхлађивању урбаног окружења.

Урбано планирање

Оно о чему је потребно размишљати на дуже стазе јесте урбано планирање с обзиром на климатске промене, а то значи стварање зелених коридора који омогућавају проток свежег ваздуха и смањење густине насељености у најугроженијим областима.

Ту је и подстицање употребе одрживих превозних средстава, као што су бицикли и електрични јавни превоз, што би свакао помогло не само смањењу загађења већ и прегрејавању градова. Возила која мање загађују значе и мање емитовање топлоте и мање смога.

Топлотни таласи у Напуљу представљају велики изазов за овај град који има богато културно наслеђе и врло густу насељеност. Потребно је да власти, организације и грађани сарађују на решавању овог проблема, јер само кроз колективно залагање и усвајање нових иновативних стратегија може бити могуће гарантовати одрживу и безбедну будућност за све.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару