Читај ми!

Шкорпије, јединствени јорговани, живописни предели – кањон Јерме све привлачнији туристима

Специјални резерват природе Јерма у близини Димитровграда, већ је десет година под заштитом државе. Постао је занимљив не само за локално становништво, већ и планинаре, авантуристе и стране туристе.

Кањон реке Јерме један од најужих и најлепших у овом делу Европе, води кроз невероватне пределе и нетакнуту и неистражену природу. Готово трећина флоре и фауне Србије, може се пронаћи у овом кањону.

„Истакао бих рецимо Панчићев маклен, јоргован, као аутохтоно станиште ових двеју врста, а онда у спелеолошким објектима, пронађене су неке врсте шкорпија и неке врсте бескичмењака који су ендеми“, каже Данко Јовић, из Завода за заштиту природе Србије.

Кањон Јерме био је непроходан до почетка прошлог века. Тада је, за потребе рудника „Ракита" изграђена пруга, коју је заменио асфалтни пут.

„Овде је пролазио возић Ћира на прузи од 33 километра кроз кањон реке Јерме, која је изграђена још 1925. године, и повезивала рудник Ракита до Сукова. Овде се налази и најужи део кањона Јерме са пречником од 1,5 метара и зовемо га Цедилка“, објашњава Дарко Ђорђевић, управник Специјалног резервата природе Јерма.

Река Јерма дуга је 72 километра.

Посебна је по томе што извире у Србији у околини Власинског језера, прелази у Бугарску, и после 25 километара се враћа у Србију.

Управо ту где поново улази у Србију, кањон Јерме је најлепши.

У таквом миру, окружен живописном природом у околини села Поганово, на левој обали Јерме смештен је манастир Светог Јована Богослова.

„Светиња је из 14.века, тачније 1395. године. Њен ктитор је Константин Дејановић Драгаш и његова ћерка Јелена која је била удата за византијског цара Имануила Другог Палеолога“, испричао је отац Мардарије, игуман Манастира Светог Јована Богослова.

Средњевековно здање, које су осликали грчки уметници је под заштитом Унеска.

То је један од ретких манастира из тог периода у коме је потпуно сачуван иконостас.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије