Читај ми!

Француско скијалиште се трајно затвара јер снега неће бити

Долази зима. За још једно скијалиште у Француској то значи да ће се суочити са недовољном количином снега да би могло да ради. Главни кривац – глобално загревање.

Француско скијалиште се трајно затвара јер снега неће бити Француско скијалиште се трајно затвара јер снега неће бити

Ла Самбуи, град који је позната скијашка дестинација у близини Мон Блана у француским Алпима, одлучио је да демонтира своје жичаре јер је глобално загревање скратило сезону скијања на само неколико недеља, што значи да више није исплативо држати такав центар.

Раније смо имали снег практично од 1. децембра до 30. марта. Прошле зиме, међутим, било је само четири недеље снега, а чак ни тада није га било много и врло брзо су се на стази појавиле стене и камење“, рекао је Жак Далекс градоначелник Ла Самбуија.

Ако би скијалиште било отворено током периода краћег од пет недеља у јануару и фебруару, губици би били око пола милиона евра јер само одржавање жичаре кошта око 80.000 евра годишње, објашњава Далекс.

Ла Самбуи није велики ски-центар јер има само три ски-лифта и тек прегршт стаза које досежу до висине од 1.850 метара. Међутим, захваљујући великом броју стаза које се крећу од стручних „црних“ до почетничких „зелених“ и релативно јефтиног ски-паса, било је популарно за породично зимовање, као и оне који су тражили мирније искуство на Алпима него што у понуди имају дестинације на већој надморској висини.

Британски сајт о забави на снегу On The Snow овај ски-центар назива „идиличним местом са изузетним панорамским погледом и свиме што вам је потребно у пријатељском одмаралишту“.

Овог лета, како се примицало време за планирање зимске сезоне, градско веће Ла Самбуија донело је одлуку да затвори одмаралиште које води од 2016. године. 

Иако би скијашка инфраструктура требало да буде уклоњена што је пре могуће, постоји нада да ће град моћи да привуче посетиоце. Градоначелник Далекс истакао је да ће одмаралиште, које такође нуди летње аранжмане за планинарење и активности на отвореном, уместо тога постати место за „откривање и заштиту природе, шетње, генерално бављење спортом у складу са временским приликама“.

На сајту склијалишта Ла Самбуи наводи се да је центар „дефинитивно затворен“ 10. септембра, након одлуке градског већа.Хвала вам свима за ову последњу летњу сезону и за све дивне године проведене са нама“, наводи се у поруци на сајту.

Ризик од допремања снега Ла Самбуи није једино француско скијалиште које се суочава са крахом. Прошле године, Сен Фирмин, још једна мала алпска скијашка дестинација, одлучила је да уклони своју жичару након што је видела да се зимска сезона скраћује са неколико месеци на период који се може мерити недељама, чему су такође допринеле климатске промене.

Француска еколошка група "Mountain Wilderness" каже да је демонтирала 22 ски-лифта у Француској од 2001. године и процењује да још увек постоји 106 напуштених жичара на 59 локација у земљи.

Према извештају који је у августу објављен у научном часопису Nature Climate Change, 53 одсто од 2.234 ски-центра у Европи вероватно ће се суочити са „веома високим ризиком од мањка снегау случају раста температуре за два степена Целзијуса у односу на прединдустријски ниво, уколико не буду користили вештачки снег.

Извештај објављен у јануару у стручном часопису Proceedings of the National Academy of Sciences journal указује на „значајну могућност“ да глобални пораст температуре пређе праг од два степена Целзијуса до средине овог века.

Жак Далекс наглашава да су „сва зимска спортска одмаралишта у Француској погођена глобалним загревањем“, посебно она на средњој надморској висини, то јест између 1.000 и 1.500 метара.

Мештани против уклањања жичаре 

Ипак, у његовом граду нису вољни да одустану без борбе. Ове године је удружење под називом „Сви заједно за Ла Самбуи“ (Tous Ensemble Pour La Sambuy) покренуло петицију, позивајући да скијалиште и друга одмаралишта остану отворени усвајањем новог „трајнијег” модела који се одлања на рад жичаре током лета чиме би се посетиоци привлачили на планину.

Петиција је прикупила више од 1.900 потписа и, према речима Кристијана Белија, председника удружења, група предузима правне радње како би поништила одлуку градског већа.

Према његовим речима, затварање је „штетно за град и читаву околну регију, додајући да је скијалиште друштвени елемент тог малог града од 7.500 становника.

Градоначелник Далекс каже да је узрок затварања јасан истичући да је „глобално загревање очигледно у току“ и да се дешава „чак и брже него што су научници предвидели“.

Скијалиштима је све теже да функционишу, јер су многи приморани да се прилагоде новој клими“, закључио је градоначелник Ла Самбуија.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара