Читај ми!

Овца праменка, балканска бела... Зашто су упркос специфичним генима – угрожене врсте

У Србији је угрожен опстанак три аутохтоне расе коза и оваца, показало је једногодишње истраживање Института за сточарство. Пројекат је финансирало Министарство пољопривреде зарад прављења стратегије очувања тих ретких и угрожених врста животиња.

Први пут после 30 година својеврсни здравствени картон добиле су српска бела и балканска коза као и овца праменка. Један је закључак истраживања - у Србији постоји између 200 и 300 грла, и критично су угрожене врсте.

„Аутохтоне популације су изузетно важне, пре свега оне имају и национални, историјски, културни, научно-истраживачки и социо-демографски значај. Али оно што је најважније од њих је то што оне поседују специфичне сетове гена који детерминишу отпорност, дуг животни век, добро здравље", објаснила је др Драгана Ружић Муслић, научни саветник Института за сточарство.

Вршена су испитивања на 210 оваца и 60 коза. Истраживање је спроведено на 20 локација широм Србије, а највише аутохтоних врста налази се на подручју Старе планине, у околини Пирота и Димитровграда.

„Оно што се тиче кључног закључка јесте да је ниво генетичког диверзитета јако висок и да није све изгубљено, има простора за деловање, имамо тимове, имамо ентузијасте. Институт за сточарство врло озбиљно ради на томе али наравно потребна су нам мало озбиљнија финансијска средства", додала је Ружић Муслић.

„То би омогућило нашим произвођачима, нашим фармерима да с једне стране максимално искористе средства, субвенције Министарства пољопривреде тј.аграрног буџета. А са друге стране, да тржишту понуде што већу количину како млека тако и меса", каже др Никола Делић, помоћник директора за технолошки развој Института за сточарство.

Процењује се да Србија има око милион и 700 хиљада оваца и 250 хиљада коза.

Свака угрожена врста је драгоцена, па зато у овом Институту најављују нова истраживања али и нове стратегије како очувати и гајити аутохтоне врсте коза и оваца.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво