Читај ми!

Спа за китове – и они воле пилинг

Нова студија Универзитета Грифит открила је да грбави китови користе плиће области залива код аустралијског града Голд Коуст да би се „ваљали“ по пешчаним подлогама како би уклонили мртве ћелије коже при повратку у хладније воде.

Морски еколог др Олаф Мејнеке, из Програма за истраживање китова и климе под вођством Универзитета Грифит и Центра за истраживање мора и обале, пратио је кретање китова између августа 2021. и октобра 2022.

Специјални уређаји за праћење кретања животиња (Customized Animal Tracking Solutions tags – CATS tags) опремљени су камером која прави видео-записе високе резолуције, системом за ослобађање магнезијума, предајником за лоцирање, магнетометрима, хидрофоном и сензорима за светло, притисак, температуру и ГПС.

Користећи податке и снимке прикупљене са уређаја, уочено је да су се китови на дубини до 49 метара ваљали по морском дну које је обложено ситним песком или ситнијим камењем.

„На видео-снимцима је примећено да се китови полако крећу унапред док главом иду право у песак, а затим се котрљају на једну страну, а затим другу или праве пун окрет“, објашњава др Мајнеке.

Током различитих периода, како истиче др Мајнеке, котрљање китова у песку посматрано је у контексту дружења.

„Дешавало се често након удварања, такмичења или других облика дружења. Тако да верујемо да китови пилинг песком користе да би подстакли митарење и уклањање ектопаразита попут шкољака, као и да посебно бирају подручја погодна за ово понашање“, наводи др Мајнеке.

У тропским и суптропским водама, шкољке се каче за китове у раним фазама живота, а китови морају често да их уклањају како би избегли прекомерни раст који доводи до отпора при кретању и губитка енергије.

„Грбави китови су домаћини различитим заједницама кожних бактерија које могу представљати претњу за отворене ране ако се развију у великом броју. Уклањање вишка коже је вероватно неопходно за одржавање здраве бактеријске флоре коже. Грбави китови могу да уклоне неке шкољке и одумрле ћелије коже случајно приликом повреда, али не све што је потребно уклонити“, нагласио је др Мајнеке.

Примећено је да кожа са китова отпада током процеса свих идентификованих ваљања у песку, као и да се неке рибе активно хране кожом китова током оваквог „извођења пилинга“.

Истраживање је објављено у стручном журналу Marine Science and Engineering.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару