Читај ми!

Велика количина средњовековних новчића вредна „око 150 оваца“ откривена у Шварцвалду

Више од 1.500 средњовековних сребрeњака откривено је у региону Шварцвалда у Немачкој. Археолози у су их ископали након што је један мештанин приметио нешто што је личило на, како је рекао „мале металне плоче" док је копао на парцели због грађевинских радова.

Откриће је „највеће благо од 1949. године у региону Фрајбурга“, рекао је Андреас Хасис-Бернер, археолог у Државној канцеларији за заштиту споменика у Штутгарту. Откриће у Глотералу даје увид у то како су рударски и ковачки занати изгледали на том подручју пре 650 година, наводи се у саопштењу Регионалног већа Штутгарта.

Давне 1949. године, археолози су у Фрајбургу пронашли око 5.000 новчића с краја 13. века, али ниједан средњовековни новчић није пронађен у Глотерталу, који се налази на око 10 километара североисточно од Фрајбурга.

Глотертал се налази у планинама Шварцвалда, у области познатој по својим живописним долинама и боровим шумама, које су прошаране воћњацима и виноградима. Фрајбург је основала династија Церинген, која је владала од око 1120. до 1218. Када се лоза Церингер угасила, град је преузела породица Урах.

„Глотертал је био једно од најважнијих рударских области за време војвода од Фрајбурга. Место где су пронађени новчићи било је главно насеље за рударе, који су копали метале као што је сребро“, рекао је Хазис-Бернер.

Током постављања цевовода, Хазис-Бернера је позвао Клаус Фолкер из Глотертала, који је рекао да је пронашао неколико новчиће током грађевинских радова. Међутим, како је даље испричао, следећег јутра, његова супруга је мало боље истражила место где је копано, и пронашла огромну количину сребрењака. Убрзо је пред њима била гомила од око хиљаду кованица, а за неколико дана на лицу места већ је било неколико стручњака са детекторима метала. Упркос неповољним временским условима и „у блату до колена“, тим је успео да пронађе још 500 до 600 новчића.

Новчићи су коришћени у деловима данашње Немачке, Швајцарске и Француске

У време ковања у 14. веку, „могли сте да купите око 150 оваца са овом количином новчића,“ рекао је Хасис-Бернер.

Након првог, основног чишћења новчића, стручњаци су утврдили да су вероватно ковани тридесетих година четрнаестог века, и да су углавном из данашње Немачке, Швајцарске и Француске.

Ново откриће надовезује се на ранија открића кованог новца у ширем подручју. „Анализа нове количине пронађених новчића омогућиће нам да добијемо још података о оптицају кованог новца у Брајсгау, ковању, трговини сребром, али и рударству у Глотерталу“, закључује Хасис-Бернер.

четвртак, 22. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару