Читај ми!

Алберто Паче из ЦЕРН-а: Подаци су скупљи од новца

У Међународној школи рачунарства у Београду одржан је курс који ЦЕРН организује једном годишње. То је прилика да они који почињу каријеру добију савете врхунских стручњака из Европске организације за нуклеарно истраживање.

О потенцијалима научника из Србије и безбедности података, говорио је, између осталог, за РТС Алберто Паче, шеф за управљање подацима из Европске организације за нуклеарно истраживање (ЦЕРН).

Господине Паче, у 21. веку скупљи од новца су подаци. Како и где ви у ЦЕРН-у чувате податке о експериментима?

- Подаци су скупљи од новца, али ја бих рекао да је садржај података оно што има највећу вредност. Изненађујуће, складиштење постаје све јефтиније. Дакле, ово може изгледати контрадикторно али резултат је да сви чувају све више података јер је то све јефтиније, а има велику вредност.

Ми скупљамо све научне податаке јер то има велику вредност за науку. За то имамо велики центар података који смо управо проширили са додатном зградом и дошли до простора од једног ексабајта података ове године.

ЦЕРН има један од највећих рачунарских центара на свету са великом базом података. Како се бринете о њиховој безбедности?

-Сигурносни аспект је изузетно важан. Наравно, постоји контрола приступа и неким подацима приступају само људи који имају право на то. Али традиционално је ЦЕРН веома отворен. Научници из целог света кад год су чланови неког од наших експерименте или сарађују са нама имају приступ свим подацима.

Користимо неколико техника које чине „срце“ управљања подацима у нашем систему како би се обезбедио интегритет података. И наравно, заштита података су део наших педавања у школама као што је и ово које спроводимо у Београду.

Како Србија и научници и инжењери из наше земље помажу у раду ЦЕРН-а?

-Оно што је веома важно је да се Србија претходних година постала чланица ЦЕРН-а. Видели смо потенцијал многих младих људи који излазе са српских универзитета. Издвојио бих Одсек за физику што се тиче фундаменталних наука, али сте добри и у свим примењеним наукама, инжењерству, рачунарству.

У ЦЕРН-у имамо потребу за таквим профилима људи када радимо на великим експериментима. Они захтевају знања из многих домена: технологије материјала, инжењерства, рачунарства, не само из теоријске и примењене физике.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије