Читај ми!

Плакање у теретани – зашто неки лију сузе док вежбају

Иако може бити узнемиравајуће ако се деси да почнете да лијете сузе док вежбате, стручњаци кажу да се то дешава чешће него што мислите.

Плакање у теретани – зашто неки лију сузе док вежбају Плакање у теретани – зашто неки лију сузе док вежбају

„То је веома нормална ствар ако сте у стресном периоду, ако имате проблеме у породици, на послу, емотивној вези… Међутим, ако се деси излив емоција током вежбања, знајте да то није лоша ствар“, каже др Бред Фолц, спортски психолог из Медицинског центра на државном Универзитету у Охају.

Ипак, стрес није једини могући окидач за сузе током тренинга – постоји више разлога за емоционалну реакцију у теретани, а један од њих је – срећа“, објаснио је др Метју Сако, спортски клинички психолог из Кливленда.

„Чак и умерени напори могу довести до ослобађања ендорфина који, када преплави тело, може довести до приметног побољшања расположења“, рекао је Сако.

„По овој логици, логично је да је интензивније емоционално искуство и осећај преоптерећености до тачке плакања потпуно могућа реакција на интензивније вежбање”, додао је Сако.

Иако није „лоше“ плакати током тренинга, постоји неколико ствари које треба узети у обзир ако се то дешава често, а то су услови за тренинг и безбедност током коришћења тешке опреме за вежбање.

Шта да урадите ако сузе крену током тренинга

Стресне или изазовне ситуације могу да утичу да некога лакше и чешће преплаве емоције – и онда почиње да плаче. Дакле, ако неко пролази кроз тежак период, није тешко схватити зашто би се то могло манифестовати током тренинга, рекао је др Фолц.

„Док вежбате у теретани, немате телефон, деца нису са вама, а нема ни задатака са посла који би вам одвлачио пажњу. Пошто елиминишете те сметње, то може отворити простор у вашем мозгу да се фокусирате на емоције”, објашњава др Фолц.

Слична је и теорија према којој „физичко ослобађање” током вежби може довести до емоционалног ослобађања закопаних или непрерађених осећања, рекао је Сако и додао: „Идеја је да плакањем током вежбања, наше тело ослобађа слојеве нагомилане напетости и емоција којих смо се уздржавали, које смо потискивали и повлачили у себе. Док вежбамо, губимо способност потискивања“.

Такође, већа емотивност током одређених вежби може бити врста одговора на неку трауму. На пример, како каже Фолц, то се дешава код људи који су били у опасним ситуацијама у прошлости из које су морали да беже.

С друге стране, плакање у теретани такође може бити и производ позитивних емоција. Истраживање је показало да је, генерално, вежбање повезано са побољшаним расположењем и смањеним нивоом стреса.

Тако ова емоционална промена неке људе може да доведе до суза, рекао је Сако. Дакле, реч је о сузама радосницама. Тако неки људи, током вежбања, имају осећај среће и осећају се испуњеним.

„Једноставно вежбање или завршетак вежбања може довести до великог поноса и задовољства због осећаја да је задатак обављен. За неке људе, тај осећај иначе није лако доступан током свакодневног живота, и осећање поноса на себе може бити чудно искуство, што на крају резултира сузама“, рекао је др Сако.

Пробајте да одредите извор повећане емотивности

Као и код свих осећања, важно је бити свестан емоција које се јављају током тренинга, а не игнорисати их, кажу стручњаци.

Без обзира на то – да ли желите да напустите теретану или само да направите паузу у свлачионици на неколико тренутака, добра је идеја да застанете и размислите шта би могло да изазове ваша осећања, јер потискивање није здраво.

Ваш одговор на ове емоционалне епизоде треба да буде обликован њиховом учесталошћу и оним за шта мислите да их узрокује, рекао је др Фолц.

Ако мислите да плачете због тренутног специфичног стресног фактора и да је то изолован инцидент, савет би био да одложите тренинг за неки термин када ћете се осећати спремнијим за фокус на физичку активност.

У случају да веома често плачете током тренинга а нисте сигурни који су разлози, могао би да помогне разговор са стручњаком за ментално здравље.

четвртак, 20. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије