Читај ми!

Како су у Помпеји деца гледала и цртала борбе гладијатора

Цртежи који приказују гладијаторе, међу најновијим су открићима у Помпеји.

Графити су нацртани угљем, и верује да су дело деце. Цртежи гладијатора у древном римском граду, како кажу истраживачи, вероватно су инспирисани гладијаторским борбама које су у тадашње време гледали и најмлађи.

Цртежи су иначе пронађени на Инсула деи Касти Аманти, групи кућа у археолошком парку Помпеја који је први пут отворен за јавност у уторак.

Још цртежа пронађено је на дугачком зиду и укључују обрисе три мале руке, две фигуре које се играју лоптом, сцену лова на животињу која изгледа као вепар и сцену која приказује два борца како леже на земљи.

Габријел Цухтригел, директор археолошког парка у Помпеји, рекао је да је цртеже вероватно радило једно или више деце која су се играла у нечему што је било двориште пре него што је град уништен ерупцијом Везува 79. године нове ере.

„Заједно са психолозима са Универзитета „Федерико Други“ у Напуљу, дошли смо до закључка да су цртежи гладијатора и ловаца направљени на основу директног виђења. Вероватно су деца били сведоци битака у амфитеатру и тако дошли у контакт са екстремним обликом спектакуларног насиља“, додао је Цухтригел.

Гладијатори и ловци, које су мала деца осликала угљем на зидовима службеног дворишта помажу да се боље разуме детињство у античко римско доба. Како пишу аутори текста објављеног данас у E-Journal of the Pompeii Ekcavations, изложеност екстремним облицима насиља, чак и мале деце (процењује се између пет и седам година), не изгледа као проблем само данас, између видео игрица и друштвених медија – с том разликом што је у давна времена крв проливена у арени била стварна и што је мало ко то видео као „проблем”, са свим могућим реперкусијама на психо-ментални развој помпејанске деце.

На острву Касти Аманти, где се откриће догодило као део пројекта рестаурације, ископавања и приступачности и које се сада може посетити „одозго” захваљујући систему висећих стаза, Археолошки парк Помпеје је укључен у интердисциплинарни истраживачки пројекат за експлоатацију многих нових података.

Археолози су открили и остатке две жртве ерупције које су пронађене поред врата у Кући сликара, назване тако јер се верује да је дом био подвргнут префарбању у време катастрофе.

„Помпеја све више показује дивна нова открића која потврђују ову локацију као изванредну шкрињу са благом“, рекао је италијански министар културе Ђенаро Санђулијано.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије