Читај ми!

Вештачка интелигенција дешифровала реч са угљенисаног свитка старог више од 2.000 година

Свитак који је провео скоро 2.000 година закопан под гомилама вулканског пепела из Везува прилично је тешко отворити, а камоли прочитати. Међутим, вештачка интелигенција је пронашла начин.

Научници са Универзитета у Кентакију покренули су у марту својеврстан „Везув изазов“. Објавили су хиљаде рендгенских снимака угљенисаних свитака из Херкуланума, заједно са „неувежбаним“ софтвером вештачке интелигенције помоћу којих би се могли одгонетнути. Ономе ко успе да дешифрује више одломака намењена је главна награда.

И неко је направио прве кораке – одгонетнуо је реч. Истовремено су то остварила два студента: студент информатике на Универзитету „Небраска-Линколн“ Лук Фаритор и студент биороботике на Универзитету у Берлину Јусуф Надер. Због тога ће обојица бити награђени.

Што су дешифровали?

И Фаритор и Надер су независно идентификовали реч "πορϕυρας" (porphyras), што значи „љубичаста“. То је прва пуна реч која је декодирана из скрипти помоћу вештачке интелигенције. Љубичаста боја је у старом Риму имала значајну улогу; често представљајући богатство и статус.

Стручњаци сматрају да би се ова реч у свитку могла односити на чин, иако ће за потврду бити потребна даља анализа. Вештачка интелигенција, уз правилну обуку, може уочити врло мале варијације у текстури на рендгенским снимкама, откривајући потезе тинте који нису видљиви људском оку. Стога се знанственици надају да ће ускоро уследити даља открића.

Главна награда 700.000 долара

За главну награду од 700.000 долара мораће да се дешифрује четири или више одломака из једног од ових свитака.

Везув је еруптирао 79. године нове ере, при чему је уз Помпеје страдао и град Херкуланум. Свици су пронађени у 18. веку када су радници наишли на остатке луксузне виле која је можда припадала тасту Јулија Цезара.

Нажалост, преживело је врло мало оваквих древних текстова. Када би ови свици могли да се прочитају без отварања (јер би такав процес могао да их потпуно уништи), могли бисмо откључати непроцењиво богатство информација о животу и учењима пре 2.000 година.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара