Нит која спаја мачке и певаче промуклог гласа

Научници су открили да се дубок звук који мачке производе када преду, то јест сигнализирају да осећају задовољство, производи на сличан начин као када неки певачи звуче намерно као да су промукли.

Нит која спаја мачке и певаче промуклог гласа Нит која спаја мачке и певаче промуклог гласа

Мистерија механизма који мачке користе да би произвеле звук који сигнализира њихово одобравање напокон је разоткривена. Испоставило се да ове животиње користе технику која је запањујуће слична оној коју користе певачица Кејти Пери и звезда ријалити програма Ким Кардашијан, а на енглеском говорном подручју позната је под називом vocal fry.

Истраживачи су дуго били збуњени како животиња тако мала као што је домаћа мачка може произвести тако дубок звук док преде, када то обично производе само животиње са далеко дужим гласним жицама, попут слонова.

Годинама се веровало да се звук мачјег предења производи помоћу јединственог механизма који је укључивао цикличну контракцију и опуштање мишића говорног апарата нешто што би захтевало стални неуронски унос из мозга.

Међутим, испоставило се да предење захтева далеко мање напора. Др Кристијан Хербст и група истраживача са Универзитета у Бечу анализирали су гркљан и околне органе који учествују у настанку гласа код осам мачака које су успаване због терминалне фазе болести, уз сагласност њихових власника.

Пропуштајући влажан ваздух преко затегнутих гласних жица мачака, реплицирали су приближно механизам који људи користе када говоре или производе звук при певању.

Код гласних жица свих мачака тим поступком изазване су осцилације, то јест предење, што сугерише да производња гласа не захтева сталан доток информација од мозга.

Даљим испитивањем откривено је присуство фиброзног ткива уграђеног у гласне жице.

„Ово може објаснити како тако мала животиња, тешка само неколико килограма, може редовно да производи звукове на тим невероватно ниским фреквенцијама (20–30 херца, односно понављања у секунди), што је далеко испод чак и најнижих звукова које производе људски гласови“, рекао је Хербст, чије је истраживање објављено у стручном часопису Current Biology.

Сличне структуре говорног апарата пронађене су код мачака које ричу, као што су лавови и тигрови.

Претходно доминантна теорија је сугерисала да се мачке ослањају на механизам који је мање-више био јединствен у животињском царству, где је кључно било то што животињски мозак шаље брзе и непрекидне групе сигнала мишићима грла, узрокујући да се контрахују 30 пута у секунди и производе предење.

Техника коју користе људи позната под називом vocal fry, коју нова студија износи као алтернативно објашњење, производи најнижи тон који наши гласови могу створити, стварајући ефекат грактавог, промуклог говора.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару