Читај ми!

Налазишта ружичастог дијаманта настала када се распао суперконтинент, тврде геолози

Ружичасти дијаманти су изузетно ретки, тражени и веома скупи. Из данас затвореног аустралијској рудника Аргајл потиче 90 одсто овог обојеног драгог камења. У опсежном истраживању геолози су дошли до закључка да су наслаге ружичастог дијаманта настале када се распао суперконтинент.

Налазишта ружичастог дијаманта настала када се распао суперконтинент, тврде геолози Налазишта ружичастог дијаманта настала када се распао суперконтинент, тврде геолози

Геолози који су проучавали налазиште ружичастих дијаманата Аргајл у Западној Аустралији, где се налазио рудник, у студији објављеној у часопису Nature Communicationsнаглашавају да је са научне стране јасније који геолошки услови су неопходни за формирање ружичастих дијаманата, као и других варијетета боја. 

Користећи ласере за анализу минерала и стена извађених из лежишта Аргиле, истраживачи су открили да се налазиште богато ружичастим дијамантима формирало током распада древног суперконтинента пре око 1,3 милијарде година.

„Док се континент од кога ће настати Аустралија није распао, област у којој се налази Аргајл била је протегнута, укључујући и расед, што је створило празнине у Земљиној кори кроз које је магма изашла на површину, доносећи са собом ружичасте дијаманте “, објашњава главни аутор студије, др. Хјуго Олиерук, истраживач Универзитета Кертин у Перту, у саопштењу за јавност.

Како су дијаманти стигли на површину

Већина наслага дијаманата налази се усред древних континената – унутар вулканских стена које су нагло избациле дијаманте из унутрашњости Земље на површину.

Међутим, да би дијаманти постали ружичасти или црвени, морају бити подвргнути интензивним силама тектонских плоча које се сударају како би се њихове кристалне решетке увиле и савиле. Већина смеђих дијаманата такође настаје на овај начин.

У Аргајлу, овај процес се догодио пре око 1,8 милијарди година када су се судариле Западна Аустралија и Северна Аустралија, претварајући некада безбојне дијаманте у ружичасте стотину километара испод Земљине коре.

Али како су ови обојени дијаманти стигли до површине? Истраживачки тим је открио да су наслаге у Аргајлу старе 1,3 милијарде година, из времена када се древни суперконтинент распадао.

Суперконтиненти, који се формирају када се неколико континената споји и формирају једну копнену масу, појавили су се неколико пута у геолошкој историји Земље. Нуна, познат и као Колумбија и Хадсонленд, је хипотетички суперконтинент који је постојао пре између 1,8 и 1,5 милијарди година.

„Користећи ласерске зраке мање од пречника влати косе на стенама које је ископао 'Рио Тинто' (компанија која је била власник рудника), открили смо да је Аргајл стар 1,3 милијарде година, што је 100 милиона година старије него што се раније мислило, што значи да је вероватно настао као резултат распада древног суперконтинента“, рекао је Олиерук.

Аутори износе и хипотезу да је распад Нуне можда поново отворио стари спој који су сукобљени континенти оставили за собом, омогућавајући стенама које садрже дијаманте да путују кроз овај регион и формирају велико лежиште дијаманата.

Овај ланац догађаја, према студији, указује да спојеви древних континената могу бити важни за проналажење ружичастих дијаманата - и да могу помоћи у проналажењу нових налазишта.

„Аргајл се налази на споју два од ових древних континената, а ове ивице су углавном прекривене песком и земљом, што оставља могућност да слични вулкани са ружичастим дијамантима још увек стоје неоткривени, укључујући и у Аустралију“, закључује др Олиерук.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару