Читај ми!

Тикток професорка за РТС: Тешко да ванземаљци имају омиљену дестинацију на Земљи

Много људи, укључујући и научнике, „држи небо на оку“ те је мала вероватноћа да постоји тајни НЛО програм који би могао да се дуго и успешно крије од јавности, каже за РТС астрофизичарка др Тијана Продановић поводом тврдњи бившег обавештајца у Aмеричком конгресу да су на Земљи пронађена „нељудска“ бића. Највећи број наводних сусрета са НЛО пријављен у Америци. Да ли „мали, зелени“ заиста долазе на Земљу и истражују је и каква су то бића на којa ћемо можда једног дана налетети, открива научница чије лекције на Тиктоку прати више од 50.000 људи.

Тикток професорка за РТС: Тешко да ванземаљци имају омиљену дестинацију на Земљи Тикток професорка за РТС: Тешко да ванземаљци имају омиљену дестинацију на Земљи

Саслушање о ванземаљцима у Конгресу, на којем је бивши обавештајац тврдио да постоји „тајни“ НЛО програм, током којег су прикупљени срушени неидентификовани летећи објекти, изазвао је велико интересовање јавности.

Дејвид Груш, који је водио анализу необјашњивих натприродних појава (УАП) у оквиру агенције америчког Министарства одбране до 2023. године, рекао је надзорном одбору Представничког дома у Вашингтону да су „нељудска“ бића пронађена.

Тврди да је влада тајно скривала летелице ванземаљаца и да има сазнања о „људима који су повређени“ током владиних напора да сакрије информације о НЛО.

Да је бар нешто од онога што је Груш изнео било поткрепљено доказима, ово сведочење у Конгресу би имало потпуно другачији тон, каже за РТС др Тијана Продановић, ванредна професорка на Катедри за астрономију Математичког факултета у Београду, која на Тикток профилу Cosmic Ray „држи лекције“ из науке за више од 50.000 људи.

„Од 2004. снимљено је преко 500 ННФ-ова (неидентификовани небески феномени; на енглеском UAP) од чега је преко 300 идентификовано и објашњено познатим феноменима. Тачно је да остаје више од 100 регистрованих ННФ-ова који нису у потпуности објашњени и они се и даље истражују. Али сем тих снимака нема никаквих других конкретних доказа“, рекла је др Продановић.

Фантастичне тврдње траже фантастичне доказе

Будући да део америчких грађана оптужује државу да заташкава информације о овој теми, саслушања пред Конгресом и формирање Комисије која се бави истраживањем ННФ-ова, астрофизичарка из Новог Сада види као покушај транспарентности – да се омогући да државни службеници који имају шта да кажу о овом питању добију прилику за то.

Сматра и да ће увек бити оних који ће се, пратећи теорије завере, чврсто држати уверења да се нешто крије од њих, али верује и да има оних који ће критички пратити све шта је приказано на саслушањима, тј. шта није приказано.

Поручује да фантастичне тврдње захтевају фантастичне доказе, а да је терет да докаже увек на ономе ко износи тврдњу.

Много људи „држи небо на оку“

Продановић наглашава да су истраживања о животу ван Земље јавна и да се много научника бави потрагама за вансоларним планетама.

„У току је Џејмс веб-мисија чији је један задатак да анализира атмосфере удаљених планета у нади да ћемо можда уочити 'отиске' неког живота или бар постојања услова за живот, анализирају се и бројни електромагнетни сигнали у нади да ћемо можда ухватити нечији 'позив'“, каже астрофизичарка.

Сматра и да владе имају интерес да истражују небеске феномене због, како каже, све већег страха од шпијунирања, али и због технолошке трке.

„Оно што је чињеница је да много људи, укључујући и научнике, а посебно научнике заинтересоване за ванземаљски живот, 'држи небо на оку', тако да је заиста мала вероватноћа да је нешто од тако великог значаја за све било откривено, а да се толико дуго и успешно крије од јавности. Оно што је вероватније је да нас наше велике жеље и наде мало понесу“, каже др Продановић.

У таквој ситуацији се поверује у фантастичне приче, без једнако фантастичних доказа.

„Заборављајући при томе да је много вероватније да и ти очевици некад не говоре истину или су у неким заблудама“, каже др Продановић.

Да ли на небу виђамо ванземаљске појаве

Већ више од пола века тема НЛО привлачи велику пажњу. Интересовање је, напомиње Тијана Продановић, појачано последњих неколико деценија, са интернетом и друштвеним мрежама.

„Међутим, иако је наша жеља да упознамо неку интелигентну ванземаљску цивилизацију велика, и даље нема никаквих ни близу необоривих доказа да се тако нешто заиста десило и да су феномени које виђамо на небу, а чије порекло не можемо још да објаснимо, ванземаљског порекла“, рекла је др Продановић.

На какве ванземаљце ћемо једног дана налетети

На питање да ли ванземаљци постоје и да ли нас посећују, ова астрофизичарка одговара да су то две потпуно различите ствари.

„Многи научници, и ту укључујем и себе, рећи ће вам да не мисле да смо једини живот у свемиру и да се надамо да ћемо можда ускоро негде открити трагове прошлог или садањег живота, можда чак и у нашем Сунчевом систему. Али овде најчешће причамо о неким примитивним облицима живота, што ће могуће бити први 'ванземаљци' с којима ћемо се можда једном срести“, каже др Продановић.

Међутим, „мала, зелена“ створења не гостују на Земљи.

„Да Земљу посећује нека интелигентна ванземаљска цивилизација, да је истражује, да чак некада доживе несреће овде, за то нема заиста никаквих научних доказа. Довољно је само да погледате мапу света места где су пријављени ови феномени и сусрети и видећете да, интересантно, амерички континент ту доминира по броју виђења. Иако највише SciFi филмова долази из Холивуда, заиста тешко да можемо да тврдимо да би ванземаљци имали на Земљи омиљену дестинацију“, наводи Тијана Продановић.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво