Читај ми!

Ноћне птице умиру раније, али касно одлажење у кревет није главни кривац

Велика студија која је трајала 37 година открила је нешто о онима који имају тенденцију да остану будни до касно: већа је вероватноћа да ће преминути у млађој доби, али због фактора ризика као што су пушење и пијење алкохола, а не због тога што касно одлазе у кревет.

Ноћне птице умиру раније, али касно одлажење у кревет није главни кривац Ноћне птице умиру раније, али касно одлажење у кревет није главни кривац

За ову студију анализирани су подаци о 22.976 финских одраслих близанаца, од којих је 42,9 одсто идентификовано као „донекле вечерњи типови” или „вечерњи типови”. Технички, то су типови људи одређени према склоности ранијег или каснијег одласка на спавање, као и према томе када су активнији – дању или ноћу.

И претходне студије су показале да „ноћне птице“ имају већи ризик од раније смртности и склоност ка ризичнијем понашању. У новој студији, чини се да већа шанса за ранију смрт није директно повезана са типом личности већ са другим факторима.

„Наши налази сугеришу да ранијем морталитету нимало не доприносито што је неко шева или сова, или је тај допринос мали“, каже Кристер Хаблин, истраживач са Финског института за здравље на раду.

Уместо тога, „повећан ризик од смртности повезан са јасном ‘вечерњом’ особом изгледа да се углавном објашњава већом склоношћу да пуше дуван или пију алкохол. То се пореди са онима који су очигледно ‘јутарње’ особе“, додао је.

Након што су идентификовали типове за учеснике студије 1981. године, истраживачи су их пратили и 2018. године, посматрајући стопе смртности утврђене на основу државних регистара.

Узети су у обзир фактори као што су образовање, телесна маса и навике спавања, као и то да ли су испитаници пушачи и колико често конзумирају алкохол.

До 2018. истраживачи су открили да је умрло 8.728 учесника. Шанса да умру, без обзира на то који је узрок, била је девет процената већа код оних који су се изјаснили као дефинитивни (не „донекле“) вечерњи типови (сове) у односу на оне који су били дефинитивни јутарњи типови (шеве).

Међутим, непушачи у овој групи ноћних птица, који такође нису много пили, нису били у повећаном ризику од умирања, без обзира на узрок. Тим је открио да су пушење и пијење алкохола (који доводе до болести повезаних са алкохолом, као и тровања алкохолом) додатни чинилац у узроку раније смрти.

Иако то што сте вечерња особа не значи нужно и да имате лоше навике спавања, то двоје често иду заједно. Поремећај сна може довести до бројних менталних и физичких проблема, а такође је раније био повезиван са зависностима – на пример, од никотина или алкохола.

„Постоји веза између рада циркадијалног система, јер ниво употребе алкохола и супстанци корелира са склоношћу да се остане будан касније ноћу“, пишу истраживачи у објављеном раду.

За разлику од раније студије која је претходила овој, тим није открио никакво повећање ризика од смртности услед кардиоваскуларних болести.

Постоје неке разлике у узорку популације – претходно истраживање је укључивало одрасле особе у Великој Британији које су углавном биле здравије од просечне популације у тој земљи, док је у овом узорку било у складу са општом популацијом.

Као и увек, детаљније студије које укључују више људи из више земаља помоћи ће да се овај однос додатно расветли. Међутим, чини се да наука мора да узме у обзир не само наше навике спавања већ и неке од животних избора због којих је већа вероватноћа да ће се десити додатни здравствени проблеми.

Истраживање је објављено у Chronobiology International.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара