Читај ми!

Манастир Кастаљан - једно од омиљених места Деспота Стефана Лазаревића

На нешто више од 50 километара од Београда налази се планина Космај. Поред прелепе природе, ту су и бројни манастири којих је некада било више од 50, а који сведоче о моћи и развоју некадашње средњовековне српске државе. Мало је познато да се на Космају налазе и остаци Манастира Кастаљан - једног од омиљених места Деспота Стефана Лазаревића. Манастир Кастаљан је културно добро и под заштитом Завода за заштиту споменика културе Београда.

Бујно растиње, шаренолике стазе и нетакнута природа Космаја воде нас до села Неменикуће, где се налази и црква Светих апостола Петра и Павла у којој је 1690. године служио и патријарх Арсеније Чарнојевић. Када се крене ка врху Космаја, око три километра од атара села долазимо до остатака манастира Кастаљан.

Манастир Кастаљан налази се у сели Неминикуће, саграђен је у 14. веку, у време краља Драгутина њега је обновио Деспот Стефа Лазаревић. Манастир је посвећен светом Ђорђу.

Задивљен лепотом и у потрази за миром, овај уметник међу српским владарима обновио је и проширио тадашњи манастир. Овде је постојала нека врста библиотеке, јер су по предању у манастиру често боравили и монаси са истока, доносећи свете списе, који су ту били и преписивани.

„Претпоставља се да је Кастаљан могао да служи и као летњиковац Деспота Стефана да је црква била капела у оквиру летњиковца многи су подаци да је ту не само градио и имао и духовне центре већ и да је тај крај волео, али и да је много проводио у лову, што није био само лов већ и дружење с другим великашима“, рекао је Адам Црнобрња, археолог.

Мештани Неминикућа и околиних села последњих 30 година окупљају се у Кастаљану за Ђурђевдан како би резањем славског колача обележили Светог Георгија, славу тог манастира. Сваког 6. маја доноси се и део моштију светитеља која се чувају у манастиру Тресије. Жеља мештана је да следећи Ђурђевдан обележе у обновљеној светињи.

„Обнова ове светиње изускује један стручан надзор тако да у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе и са благословом нашег епископа шумадијског господина Јована планирамо да ову светињу коначно обновимо. Позанто је да је светиња по свом рушењу 1690. године угледала светлост дана током половине 20 века.

Од тада се мало радило на обнови ове светиње, али коначно пошто је сада решено имовинско правно питање самог манастира, успели смо да велики окупимо број људе који би помогли почетак ове обнове.Сада више не зависи ништа од нас, већ апелујумо на надлежне институције да са обновом поченемо што пре“, истакао је Новак Илић, свештеник.

„Јесте да смо на рушевинама, али рушевине нису израз духовне рушевине.Ова обитељ је већ изграђена на небу и она постоји, само је израз "обновљења“ основа нашег духовног, који јесте и главна суштина духовног развоја. Ако наш духовни имунитет почнемо развијати добром својим, онда ћемо почети обнављати ове свеиње које стварно траже од нас, дакле не од одругих него од нас верника, потребу за тим“, рекао је Игуман Серафим,манастир Тресије.

Осим службе на Ђурђевдан, свештенство Српске православне цркве свету литургију у манастиру Кастаљану служи сваке прве суботе у месецу.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару