Читај ми!

Отпад од хране и климатске промене

Климатске промене су наша реалност. То видимо по губицима у пољопривредној производњи до којих долази услед суша, поплава и других екстремних временских услова. Пољопривреда је посебно рањива јер се биљке веома споро адаптирају на промену климе. То може да доведе до драстичног смањења приноса, а то значи мање хране и више гладних у свету.

Из Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО) истичу да олако схватамо храну која нам је доступна и да заборављамо колико милиона људи у свету нема приступ тој истој храни.

„Треба да будемо друштвено одговорнији. Климатске промене, катастрофе које погађају свет, све оне утичу врло директно на саму пољопривреду. С друге стране, и пољопривреда значајно доприноси климатским променама. Једна трећина гасова са ефектом стаклене баште долази баш из сектора пољопривреде. Значи, са једне стране доприносимо проблему, а онда трпимо директне последице тог проблема", каже Александар Ментов из Организације УН за храну и пољопривреду.

Проф. др Ана Вуковић Вимић, метеоролог са Пољопривредног факултета у Београду, каже да у пољопривреди имамо велике емисије метана.

„Он, на срећу, не остаје дуго у атмосфери, кратак му је животни век, око 12 година, за разлику од угљен-диоксида, који остаје стотинама година. Пољопривреда заиста доста утиче на наш климатски систем. Уз климатске промене, то је дупли стрес."

У производњи хране користи се доста природних ресурса, попут воде, енергије, земљишта, па је неопходно да се у том процесу много одговорније понашамо према природи. Прехрамбена индустрија одговорна је за више од четвртине глобалне емисије гасова са ефектом стаклене баште.

У производњи хране профит не сме да буде главни фактор и носилац развоја. Морамо више да бринемо о животној средини, јер су ресурси којима располажемо врло ограничени а треба да их чувамо за генерације које долазе. Ту правимо велике грешке, углавном се фокусирамо на профит који је, нажалост, само краткорајно решење, наводи Александар Ментов.

И док се у свету на годишњем нивоу око трећина произведених намирница баци, сваки десети грађанин на планети живи у сиромаштву и не може себи да приушти довољно хране. Бацање намирница представља велики проблем, јер таква врста отпада битно доприноси климатским променама.

Када храна постане отпад и када више не знамо шта ћемо са њом да радимо, обично је бацамо у ђубре, дакле у комунални отпад. На тај начин завршава на депонијама, где се разлаже и распада под атмосферским утицајима.

„Услед тога долази до емитовања гаса стаклене баште који се зове метан. Под утицајем, рецимо, кише, све те материје које се налазе у храни спирају се и кроз оцедне воде депоније улазе у подземне воде. Оне даље транспортују те материје у наше водотоке, реке, и то даље загађује све оне лепе ресурсе које имамо. Тако можемо констатовати да отпад од хране причињава и велику штету животној средини", указује Владан Шћекић из Центра за унапређење животне средине.

Истраживања показују да би од намирница које бацамо 700-800 милиона гладних у свету могло да се храни чак три године. Када би се само променили човекови потрошачки обрасци, штета која настаје услед климатских промена била би далеко мања.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару