Читај ми!

Коначно знамо како је изгледао један од најмоћнијих фараона древног Египта

Египатски и британски научници открили су како је један од најпознатијих и најмоћнијих египатских фараона Рамзес Други изгледао током различитих периода свог живота.

Користећи технологију компјутерске томографије, стручњаци су успели да дигитално „одмотају“ мумију древног египатског фараона што је омогућило да реконструишу изглед Рамзеса Другог.

Пажљивим анализама и скенирањем успели су да направе разлику између лобање и других материјала коришћених током балсамовања и добију тродимензионални приказ његове лобање.

Онда су дигитално додали слојеве мишића и лигамената у димензијама типичним за древне Египћане како би реконструисали фараоново лице.

„Ово је једина научна реконструкција лица Рамзеса Другог на основу технологије компјутерске томографије“, објаснила је професорка Сахар Салим са Универзитета у Каиру, додајући да су претходни покушаји били већином уметнички прикази на основу лица мумије.

Истраживачима је ово омогућило да виде како је Рамзес Други изгледао у време његове смрти у 90. години. Након тога, посебним софтверима су успели да врате процес старења и открију како је фараон изгледао у млађем периоду свог живота.

„Краљ Рамзес Други био је велики ратник који је владао Египтом 66 година. Оживљавањем његовог лица у старости, али и младости подсећа свет на његов легендарни статус“, истакла је Салим.

Рамзес Други, такође познат и као Рамзес Велики, био је трећи фараон 19. династије Египта и верује се да је владао Египтом од 1279. до 1213. године пре нове ере. Сматра се да је један од најмоћнијих фараона Новог краљевства - периода када је Египатско царство било на врхунцу.

Неки такође повезују Рамзеса Другог и са библијском Књигом изласка (Егзодус), која говори и бекству Израелићана под вођством Мојсија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару