Читај ми!

Јелоустонски супервулкан још масивнији него што се мислило, али се неће будити скоро

Супервулкан смештен у Националном парку Јелоустоун у северозападном Вајомингу није само једно од најфасцинантнијих места на Земљи, он је потенцијално једно од најнестабилнијих места, захваљујући резервоару магме који се налази у њему.

Име супервулкан добио је по документарној емисији Би-Би-Сија још 2005. године. Геолошки институт САД је геолошким испитивањем терена, које је водио Боб Кристијансен, шездесетих и седамдесетих година 20. века, утврдио да је пречник калдере  од 55 до 72 километра.

Нова студија међународног тима истраживача утврдила је да испод јелоустонског вулкана има више магме него што се раније мислило. Указано је и на детаље процене о следећим активностима и ерупцијама овог вулкана.

Истраживачка студија предвођена геологом Росом Магуиром са Универзитета у Илиноису, покушала да утврди колико магме садржи супервулкан Јелоустон и како се она креће.

„Иако наши резултати показују да резервоар магме у Јелоустону садржи врелу магму на дубинама које су подстакле претходне ерупције, наша студија није потврдила присуство еруптивног тела које указује на ерупције у будућности“, објавњено је у истаживачком раду.

Наравно, завиривање дубоко под земљу није лако, али истраживачи су користили најновије технике томографског снимања за анализу снимака сеизмичких таласа снимљених између 2.000. и 2018. године, примењујући процес познат као „пуна инверзија“ таласног облика како би боље интерпретирали вибрације.

На основу тога како се брзина измерених таласа мења на различитим дубинама, истраживачи су проценили да кашасти резервоар магме испод Јелоустона има делимичну фракцију паљења између 16 и 20 процената, у поређењу са претходним моделима који су процењивали 10 процената или мање.

Претходне процене сугеришу да је потребно негде између 35 и 50 процената топљења да би се изазвала ерупција, иако постоји читав низ фактора који чине ове догађаје тешким за предвиђање. Истраживачи кажу чак и најновије методе скенирања могу пропустити одређене џепове течне магме.

Нова детаљна зона богата топљењем је „важан показатељ“ где се Јелоустон налази у свом еруптивном циклусу, кажу истраживачи, али то је само један део слике. Модели предвиђања се стално усавршавају како долазе нови подаци и дешавају се нове ерупције. Било је три катастрофалне ерупције из Јелоустона у последњих 2,1 милион година, и иако нема пуно сигурности када би следећа могла бити, јаснија индикација геологије калдере ће увек помоћи.

Област је под сталним надзором Геолошког завода Сједињених Држава (УСГС) и опсерваторије за вулкане Јелоустон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару