Читај ми!

Помпеју чува Спот, пас-робот

Археолошко налазиште Помпеје добило је новог кућног љубимца робота. Његово име је Спот, а задатак овог пса-робота јесте да надгледа, проучава и чува локалитет. На тај начин се археолошки парк који има миленијумску историју сусреће са новим и модерним технологијама.

Компанија „Бостон дајнамикс“, која је позната по изуму „биг дога“ још 2005. године за америчку војску, направила је Спота по угледу на поменуту технологију.

Спотови задаци су надгледање парка и његова заштита од вандализма, контрола напредовања радова на рестаурацији, истраживање подземних тунела и гаранцијa безбедности.

С обзиром на његову функционалност, Спот је у стању да се креће по неравним површинама старог римског града, те да улази у врло уске тунеле.

Поседује камеру од 350 степени која му омогућава детаљно снимање, а самим тим и процену потребних интервенција на одређеној локацији.

Национални парк у Помпеји има за циљ усвајање све већег броја технолошких решења која су део пројекта "Smart@Pompeii" који укључује апликацију за резервације, оптичке бежичне окоснице и 5Г антене и многа друга најсавременија решења.

Ускоро се очекује и долазак дронова који ће надгледати парк.

Археолошки парк једна је од најфасцинантнијих локација у Италији. Уврштен је на листу добара коју је Унеско прогласио светском баштином.

Помпеја је била древни римски град који је потопљен ерупцијом Везува 79. године нове ере заједно са Херкуланумом.

Историја и догађаји на овим територијама и ерупција вулкана дошли су до јавности захваљујући причама Плинија Млађег и многих других историчара тог времена.

Лава и пепео који су затрпали различите локалитете региона Кампанија у тој области омогућили су, међутим, да се град свих ових година сачува у свом изворном облику.

Тако је Помпеја данас једно од најважнијих историјских и археолошких сведочанстава римске доминације у Италији.

Тек 1748. године, за време владавине Карла Трећег Бурбонског, почело је истраживање овог подручја као археолошког налазишта.

Захваљујући ископавањима која су обављена последњих година, а која су још у току на овој локацији, стручњаци су успели да реконструишу већи део конформације града и бројних кућа богатих украсима и мозаицима. 

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи