Читај ми!

Мизусумаши – алат за усклађивање токова материјала

Један од посебних изазова у свакој производњи јесте како у право време и у правој количини доставити материјал на радно место, истовремено са њега односећи готове производе.

Лоша усклађеност овог дела интерне логистике доводи до низа проблема попут превелике количине материјала на сваком радном месту, недовољан простор за одлагање како материјала тако и полупроизвода и готових производа, губљење времена на манипулацију, оштећивање пренатрпане робе и сл.

Лин Аалат „Мизосумаши“, у преводу водени паук, намењен је управо усклађивању токова материјала и омогућава нам да уместо хаотичног имамо једноставан и јасан ток. Мизосумаши је особа која на одређини, предефинисани начин, снабдева свако радно место у одређеном ритму односно такт.

Из домаће консултантске компаније Текор Консалтинг кажу да је овај алат неопходан у сваком производном окружењу.

Kако ће бити организован посао мизосумашија зависи од саме производње. Уколико је то производња са мањим бројем позиција и мањим габаритима и тежинама, онда ће ручна колица бити сасвим задовољавајућа.

Уколико су производи габаритнији виљушкар или палетар, за већне раздаљине и веће количине производа, вучна колица су прави избор и тако даље, све до аутоматски управљаних АВГ возила. Kључ је препознати и одабрати прави вид транспорта. Међутим, овим смо решили само један део изазова. Следећи изазов је креирање руте за мизосумашија и он се одвија кроз следеће кораке.

Исцртати лејаут и токове материјала, описати његов стандардни рад у смислу који материјал се на које место доставља и у којој количини, на лејауту означити тачке на којима се зауставља са којих узима и на која места одлаже робу.

Такође треба усагласити временски портебе за материјалом сваког радног места и на бази тога одредити количине колико се чега на које радно места доставља у временској јединици, дефинисати број циклуца које је потребно да направи у јединици времена и урадити визуелизацију рута, времена, операција...

У комбинацији са методама и алатима попут канбана и 5С, успоставља се брз проток информација и достављање материјала тачно на време. Мизусумаши повећава флексибилност производње и елиминише међупроцесне залихе.

Основна задужења мизусумашија су довози материјал и одвози готове производе, кординира ток свих информација и поруџбина материјала, прецизно понавља стандардизовани циклус или руту, доставља материјал на ПОУ (point of use), помаже око замене алата, доноси алат...

Директни бенефити мизусумашија су повећање продуктивности производних радника због елиминисања чекања материјала и одлажења по њега, убрзавање протока информација и материјала, смањење трошкова интерне логстике и залиха, оптимизација искоришћења простора у производњи, итд. 

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи