Читај ми!

Посетите праисторијског човека у Народном музеју – смеје се, али уме и да се наљути

Праисторијски човек, реалистично приказан помоћу нове метахјуман технологије, развијене код нас, стигао је у Београд са светске изложбе Експо 2020 у Дубаију. Представљен је у Народном музеју.

Нова дигитална револуција почиње код нас. Домаћи научници и иноватори први су у свету успели да реконструишу израз лица и емоције човека који је живео пре десет хиљада година.

Био је висок 178 центиметара, тежак 78 килограма, и живео је око 50 година. Све то, научници су сазнали проучавајући скелет који је шездесетих година 20. века пронађен на археолошком локалитету Лепенски вир.

„Скелет чува све информације о нама – како смо изгледали, али не само то, ако дубински анализирамо ДНК, можемо да сазнамо боју косе, коже, очију… Ако изолујемо хемијске елементе, можемо да сазнамо чиме се древни човек хранио, дакле велики број информација које су подржале ову реконструкцију је претходно добијен, а онда смо на основу костију лобање заправо врло прецизно реконструисали како је човек изгледао", објаснила је Софија Стефановић из Лабораторије за биоархеологију Филозофског факултета.

Захваљујући новој метахјуман технологији, реконструисано лице „оживело" је у дигиталном облику. Тако се древни човек сада поново смеје, љути, радује и тугује, а може и да опонаша изразе лица посетилаца.

Пројекат је настао захваљујући активностима националне платформе „Србија ствара”.

„Ефекти ће се нарочито видети у домену гејминг индустрије, али и индустрије забаве, филмске продукције, продукције визуелних ефеката… Међутим, велики ће утицај имати и на музеологију и на образовање", рекла је Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам.

У Народном музеју најмање још месец дана моћи ћемо да се сусретнемо „очи у очи” са праисторијским човеком, који након тога путује широм Србије.

На представљању пројекта, публика је имала и ретку прилику да чује музику на реконструисаним праисторијским инструментима, у извођењу композитора Љубомира Николића и етномузиколога Бојана Милинковића.

Неки од инструмената стари су и више од 19.000 година.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи