Читај ми!

Нове технологије чишћења и одржавања споменика културе чувају трагове историје од заборава

Споменици су важан део културног идентитета једног друштва. При њиховом чишћењу, одржавању и рестаурирању неопходна је велика пажња, много времена, труда и знања. Било да је реч о статуама, краљевским дворцима или сивим бетонским блоковима, вредност једног споменика одређује много више фактора од његовог самог изгледа.

Многи стручњаци за очување културних баштина свакодневно говоре о важности и значају споменика културе широм планете, као и грађевинама које својим визуелним идентитетом сликају једно прошло време и чувају га од заборава.

Kомпанија Керхер (Kärcher), у сарадњи са водећим институцијама културе на глобалном нивоу, има велики утицај на очување културне баштине. Модерна технолошка решења за чишћење и одржавање споменика културе из ове компаније свакодневно брину о неким од најзначајнијих човекових творевина насталих у различитим периодима његовог развоја.

Михаел Шрем, познати светски стручњак за клесање камена, сматра да се вредност споменика унутар једног друштва врло често различито доживљава. Он сматра да су неки од споменика светске културне баштине, као што су дворци и цркве, али и друга историјска здања, несумњиво драгоцени и зато су у очима већине људи вредни чувања.

„Са друге стране, вредности осталих споменика обичним лаицима нису тако очигледни“, сматра Шрем.

Пре свега, мисли на модерне споменике направљене од обичног бетона из педесетих година прошлог века. Али се слаже да споменици којима се велича особа или догађај током времена изазивају опречна осећања да се понекад доводи у питање и само право на постојање истих.

Торстен Мавес, стручњак за чишћење из компаније Kерхер, дели мишљење са господином Шремом, али и додаје да међу државама често постоје различита становишта у погледу одржавања, рестаурације и чишћења споменика.

На пример, Мавес истиче да се у Немачкој рестаурација изводи веома пажљиво и темељно. У овој земљи материјал мора остати што је могуће вернији оригиналу. То у преводу значи да стари дворац мора остати стар.

У Јапану, додаје он, ово се не ради тако стриктно. Тамо се сматра да је споменик драгоцен ако, након његовог уништења, исти буде поново направљен као оригинал. У Јапану се он третира више као место сећања. Нови споменик постављен на месту старог, у овој земљи може бити његова реплика.

Мавес је био сведок многих значајних чишћења великих споменика културе широм наше планете, међу њима и познате Фонтане Франконија у Вирцбургу, где је коришћења Керхерова технологија за уклањање каменца.

Овај стручњак каже да је његова екипа максимално професионално и детаљно приступила овом задатку, па је након третирања фонтане (поменутом технологијом и професионалним апаратима компаније) која је на себи имала дебеле наслаге каменца, светлост дана поново угледала бронза.

Фонтана је добила нови, много лепши изглед. На радост бројних пролазника, показала је своју праву лепоту баш као и првог дана када је прорадила.

Мемнонови колоси у Египту за Мавеса и његов тим су били прави изазов. Због вишевековног таложења и формирања тврдих слојева нечистоћа, колоси су били озбиљно изложени штетном дејству соли - наглашава овај стручњак.

Његов тим је са Керхеровим професионалним чистачима за спољну употребу уклонио све слојеве нечистоће која је нагризала камење и тиме су спречили даље пропадање споменика. Kада су се појавили остаци оригиналних фарби, Мавес додаје да су технологијом финог чишћења успели да исту открију без оштећења.

Статуа Христа Спаситеља у Рио де Жанеиру један је од њихових најкомплекснијих подухвата чишћења до сада. Читави тимови са најнапреднијим решењима за чишћење ове компаније радили су на овом пројекту који је трајао недељама.

„Сјај и лепота споменика након завршетка посла нису имали цену“, каже Мавес.

Од свог постанка па до данас њихове технологије и решења за чишћење спољњих и унутрашњих објеката спасила су многе споменике културе од пропадања и нестајања.

У мисији за очување светске културне баштине ова компанија је понела нека од највећих и најзначајнијих одликовања различитих организација за бригу о споменицима културе широм планете. 

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи