Читај ми!

Програм припреме консултаната за развој вештачке интелигенције и примену у привреди

Фонд за науку Владе Србије, између осталих, финансира и 12 пројеката у оквиру Програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције, са циљем да подстакне научна истраживања у нашој земљи у овом домену и примену тих резултата у привреди.

У склопу примене Стратегије за развој вештачке интелигенције, а у сарадњи са Центром за дигиталну трансформацију Привредне коморе Србије, покренут је и програм за обуку консултаната о оквиру ове области у привреди.

„Програм је намењен свим оним људима који имају искуство у спровођењу било каквих пројеката везаних за дигиталну трансформацију. Највише пажње ће се обраћати на имплементацију технолошких решења у фирме, и битно је да су кандидати имали искуство које им је донела примена дигиталне трансформације. Потребно је да имају минимум пет година радног искуства у тој области, да су отворени према идеји уношења иновација у пословање и није битан степен образовања, већ пре свега, искуство“, наводи Предраг Николић, директор Центра за дигиталну трансформацију Привредне Коморе Србије, гостујући у Јутарњем програму.

Циљ програма је да наша привреда, поготово мала и средња предузећа, буду спремни за промене које доноси дигитална трансформација, па и вештачка интелигенција. Професор др Милан Мирковић који је направио овај програм, наглашава да се вештачка интелигенција користи у свим областима без обзира да ли је то очигледно или не.

„Обично свима прво на памет падне роботика или паметни аутомобили, али истина је да се користи и у производној индустрији, без обзира да ли је у питању контрола квалитета или оптимизација процеса, као и у свим услужним индустријама“, напомиње Мирковић.

Како препознати прилике и брза решења за примену

Један од циљева је и да се повећа тржиште куповине производа насталих захваљујући вештачкој интегенцији у Србији. Како наводи професор, данас се, у суштини, већина производа са којима су потрошачи свакодневно у интеракцији ослањају на нека решења из овог домена.

„Намена овог конкретног програма је да консултанте што више обучи како да препознају прилике које ће организацијама омогућити да побољшају своје производне процесе или своје производе, или услуге које пружају корисницима. Да их идентификују на такав начин да могу да употребе или нешто што већ постоји као готово решење на тржишту или нешто што може да се развије у релативно кратком року на ефикасан начин како би се што пре дошло до резултата“, објашњава др Милан Мирковић.

Важно је нагласити и да је овај програм већ похваљен и оцењен као посебно иновативан, а користиће га и Привредна комора Аустрије.

„До сада је кроз различите програме  прошло преко 1.600 компанија и сада смо некако сакупили више искуства и кренули да се развијамо даље. Овај четврти модул, модул за вештачку интелигенцију, је нешто што ни Аустријанци још увек нису стигли да развију и као што су они прва три модула поделили са нама, тако ћемо и ми поделити овај модул са њима“, објашњава Предраг Николић из Привредне коморе Србије.

Добили смо похвале, али и подршку од Сингапура. Договорено је да за програм бесплатно уступе упитник и систем за обраду, додаје професор Мирковић. Након попуњавања упитника систем, осим што даје процену стања у коме се компанија налази, избацује и низ препорука за припрему и примену вештачке интелигенције. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи