Читај ми!

Миомир Кораћ: Само уметност може да спаси овај свет

Археолошки парк Виминацијум је од 22. до 29. августа 2021. културно и позоришно средиште Србије. На месту које је спој историје и културе, одржава се „Виминацијум фест“. Шта би рекли римски легионари на чињеницу да се у Виминацијуму организује фестивал?

„Легионари би вероватно рекли: имате театар ту одмах поред. За њега знамо да постоји, али га нисмо још истражили. Амфитеатар је диван и има то што се зове арена, и у једном таквом амбијенту ништа лепше од тога. Фестивали су дани радости и уз сваки фестивал иде некакав гламур, а у Виминацијуму је гламур антике и гламур једног амфитеатра легијског логора и капије којима улазите у тај простор", рекао је Миомир Кораћ, директор Арехеолошког института у Београду и руководилац пројекта „Виминацијум”.

Виминацијум је по површини већи од Помпеје.

„Имамо око 450 хектара, што је за трећину више од Помпеје, и импозантно је и нетакнуто је. Долазе нове генерације које ће то истраживати и ископавати. Фестивал почиње представом Коса, спој који само савремено друштво може да направи. Припремамо и изненађење за публику и глумце", напомиње Кораћ.

„Када се нешто направи и проживи преко хиљаду година, то има додатну димензију. Млађем узрасту се чини да све изгледа исто, али када га оплемените оваквим садржајем, онда видите како све то изгледа, и кажете: немогуће да све то постоји и код нас. Да пожелимо да цивилизација опстане", истакао је Миомир Кораћ.

„Годинама инсистирам да се сва та места повежу у једну линију. Гамзиград, Феликс Ромулијана, Сирмијум, Београд, Виминацијум, Наисус. Треба организовати да једна представа током лета игра на свим локацијама, јер само уметност може да спаси овај свет. Свуда је много оружја, али дух опстаје и не знамо често на који начин", закључио је Миомир Кораћ, директор Археолошког института у Београду и руководилац пројекта „Виминацијум”.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи