Читај ми!

Пронађена некропола - део мозаика Јустинијановог Бедема

Током радова на првој деоници Моравског коридора, од Појата до Крушевца, у зони археолошког локалитета Бедем Маскаре пронађена је рановизантијска некропола из шестог века. После привремене заштите, у координацији Завода за заштиту споменика културе и извођача радова компаније Бехтел Енка, започета су ископавања.

На левој обали Западне Мораве увелико се ради. Док се тешком механизацијом рашчишћава терен и трасира будући аутопут, археолози брижљиво и стрпљиво долазе до драгоценог материјала за којим су годинама трагали.

„До сада је откривено 12 индивидуа, без гробних прилога. Има индиција да су ти гробови имали гробне конструкције од опека, врло је могуће и да су били пљачкани у неком периоду, али наш задатак је да их све откријемо, да их сачувамо и да омогућимо наравно наставак радова на самој траси", каже археолог из Народног музеја у Крушевцу, Марин Бугар.

„За некрополом се трагало, али нико није слутио да ће бити испод бујне вегетације као што је шума. Изузетан налаз опеке са утиснутим крстом - што опет даје још једну индицију да је у питању некропола која је везана за цркву. Такође, одсуство прилога нам говори да је врло вероватно да су у питању свештеници,  јер није било апсолутно ни једног гробног прилога на скелетима и око скелета", објашњава Душан Каличанин, сарадник Археолошког института у Београду.

Некропола је употпунила причу о значајном стратешком утврђењу Бедем цара Јустинијана.

„Велике су амбиције биле везане за то утврђење у њему имамо то је познато у нашој науци једну тробродну базилику. Говорим о простору који је живео кроз миленијуме, који је представљао једно добро место, једну добру позицију на једној високој тераси која се налазила изнад једне велике реке,  и која заправо доноси један квалитет живота и значај кроз хиљаде година", додаје Бугар.

Археолошки материјал нађен на овом локалитету припада крушевачком Народном музеју. Биће конзервиран и обрађен у Арехеолошком институту, а радови на потпорном зиду будућег аутопута крај Мораве - настављени.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи