Читај ми!

Kаизен – пословна стратегија будућности, стара колико и човечанство

„То код нас не може, нисмо ми Јапанци“ или „Наше пословање је специфично и комплексно“ су само неки од многобројних изговора којима бранимо своју компанију од промена и држимо нас ушушкане у зони комфора. Али, у тој зони се не може остварити напредак.

Масаки Имаи, велики гуру каизена, уочио је да чак и у Јапану постоје компаније које су осуђене на стагнирање и поред тога што су близу напретка, док постоје компаније ван Јапана које су своју пословну стратегију усмериле на промене и континуирани напредак, што потврђују и њихови резултати.

Водећа консалтинг кућа, Текор Консалтинг (Tecor Consulting), омогућава компанијама да применом каизен принципа постигну боље пословне резултате и бољу позицију на тржишту.

Често се каизен тумачи као сет алата за производњу, па такво тумачење доводи до неуспеха у његовој примени. Kључ за успех у успостављању културе промена на боље (каизен - промена на боље) је спознаја да каизен не представља сет алата већ пословну (и животну) филозофију која се може успешно применити једино онда када је уткана у целокупну корпоративну културу и стратегију. Kаизен је менаџмент приступ.

Успостављање каизена за пословну стратегију треба да омогући континуиран напредак целе компаније у коју су укључени сви запослени, решавање проблема на што ефикаснији начин и омогућавање запосленима да раде паметније, а не више.

Једна од честих грешака са којима се у свакодневном раду сусрећемо је улазак компанија у „режим обрнутог инжењеринга“ у којем се копирају решења других компанија или „имплементирају каизен алати“ на начин на који је то Тојота урадила.

Сви алати који се налазе под каизен кишобраном представљају принципе, односно смернице, којима можемо доћи до унапређења. Пратећи принципе, сваки од каизен алата треба развијати по мери компаније, проналазити најбоља решења и укључити запослене у овај развој.

То је једини начин да се промене успостављене по тим принципима и одрже. Најбољи пример неуспеха се огледа кроз многобројне покушаје компанија да импелементирају 5С алат за уређење радног простора копирањем туђих решења. Kаизен стратегија захтева преданост и време, те није прави избор за компаније које желе да „скоцкају“ пословање за неколико месеци.

Будућност тржишта пред нас намеће захтев што мањих трошкова и што веће флексибилности које каизеном можемо постићи. Само формирање каизен/лин одељења нам неће донети напредак нити се можемо ослонити на то да ће једно одељење унапредити цео систем.

Ако желимо успех на каизен путу, након усвајања ове стратегије на нивоу топ менаџмента она се мора спустити до свих нивоа и ту кључну улогу игра средњи менаџмент који је највреднија спона са радницима.

Искључивање средњег менаџмента из оперативних послова и усмеравање њиховог посла на унапређивање и вођење, уз континуирану подршку каизен/лин одељења у форми методологија и обука, може довести до унапређења целог система ако се спроводи свакодневно и на свим радним местима.

Кључ успеха је улагање у људе који ове промене треба да изнесу. Стручњаци тврде да мате две опције - да улажете у њих, у страху да ће отићи или да у њих не улажете, а да они остају у вашој компанији. Започните промене на боље малим корацима и крените од себе. 

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи