Читај ми!

„Чим смо чули долазиш нам, одмах си нас електрисао“ - Теслин једини боравак у Београду уз песму, сузе и одликовање

На данашњи дан пре 129 година чувени научник Никола Тесла је први и једини пут боравио у Београду. Он је те 1892. године, у Београду провео само 31 сат. Тада је и први пут одликован за свој научни рад.

Тесла је дошао на позив Ђорђа Станојевића, који је био на челу делегације Београдске општине која је отишла у Пешту и позвала Теслу у Београд. У то време био је редовни професор физике и механике на Војној академији.

„Тесла је инсистирао да се не приређује било какав дочек, или било шта помпезно. Велики број људи се окупио, и младих, и студената великих школа, професора и грађана који су били заинтересовани да виде великог научника и Тесла је заиста дочекан са великим узбуђењем на железничкој станици Београд", рекао је, гостујући у Јутарњем програму, познавалац лика и дела Николе Тесле - Владимир Јеленковић. 

Јеленковић је додао и да је тадашња штампа помно пратила Теслин боравак у Београду.

Тада млади научник Никола Тесла стигао је предвече 1. јуна на београдску Железничку станицу, и заправо само 2. јун провео у Београду.

Сачекали су га неки од угледнијих Београђана, али и „обичан свет" који је дошао да поздрави научника светског гласа.

По доласку је одсео у хотелу „Империјал" да би се одморио за наредни дан. У књизи гостију хотела био је уписан скромно као „Никола Тесла, електротехничар из Пеште".

Другог јуна за Теслу је био приређен пријем код краља Александра Обреновића, с којим је, како се наводи у сведочанствима, мимо протокола остао да разговара више од сат времена.

„Млади краљ је провео време у врло угодном разговору са Теслом у салону Старог двора добрих сат времена, када Тесла и сазнаје да ће добити орден", прича Јеленковић. 

Орден Светог Саве другог реда је иначе прво Теслино одликовање за његов научни рад.

После пријема код краља, посетио је Народну библиотеку и Народни музеј. Тесла је одржао и предавање о својим проналасцима у Капетан Мишином здању студентима Велике школе, коме су присуствовали ректор и угледни професори.

Говорио је и о својим патентима коришћеним приликом изградње хидроцентрале на Нијагариним водопадима, а који ће се, осам година касније наћи и у првим хидроелектранама код нас на реци Ђетињи, и који и данас раде. 

„Том приликом је изазвао велико интересовање за све оно што ради, а потом одлази путем Калемегдана где му се приређује концерт", каже Јеленковић уз опаску да је касније Тесла шетао Београдском тврђавом која га је импресионирала.

Затим је, тада тридесетшестогодишњем научнику, приређен банкет у „Вајфертовој пивари" на Топчидерском брду.

Теслу је посебно гануло присуство Јована Јовановића Змаја, кога је изузетно поштовао.

Змај је написао песму Поздрав Николи Тесли пре доласка му у Београд, и лично је изрецитовао на том банкету.

Прича се да је Тесла био тако дирнут овим гестом да је устао и пољубио руку Змају.

„Не знам шта је - да ли је суштина, или то чини само мисао, чим смо чули долазиш нам, одмах си нас електрисао...", почетак је Змајеве песме. Змај је тада први пут рецитовао сопствене стихове. 

„Тесла је заиста обожавао Змаја и његове песме, он је и обећао и испунио обећање - касније је превео на енглески те стихове, које је прилагодио енглеском језику његов велики пријатељ Роберт Андервуд Џонсон, књижевник, песник и велики издавач", додао је Јеленковић.

Јеленковић каже да је значајно што је Тесла узвратио на све здравице и рекао да, ако се испуне сви његови снови, највеће задовољство ће му бити то - што ће то бити дело једног Србина.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару