У Северној Кореји успешно рециклирају батерије из електричних аутомобила

Добар део светске економије све више се ослања на процес рециклаже. Свесни чињенице да је рециклажа посао будућности, у Северној Кореји кренули су у нов подухват са старим материјалима. Опремљени специјалном заштитном опремом, инжењери пажљиво издвајају старе батерије из електричних аутомобила, а затим их шаљу у центре за рециклажу.

Даљом обрадом настаје нешто попут батерија чији је капацитет у односу на потпуно нове батерије 80 одсто. Иако су, као батерије, завршиле свој животни век, оне и даље могу да функционишу као алат за пуњење.

Економично и корисно

Коришћене батерије могу се пунити ноћу, када је електрична енергија јефтинија. Након тога, спремне су за коришћење попут новог пуњача. Ипак, није све тако једноставно. Питање које мучи научнике из Института за технологију и развој аутомобила јесте - колико ће такве батерије моћи да се користе у будућности. Вредност батерија константно опада, али чак и на крају процеса остају кобалт и литијум који могу да се искористе. Институт и разне компаније у Северној Кореји трагају за иновативним решењима и стално унапређују технолошке процесе, све са циљем да се у потпуности пређе на зелене технологије.

Са већом производњом електричних аутомобила, до 2029. г., могло би бити и до 80.000 искоришћених батерија годишње.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи