Читај ми!

Није ни комета, ни астероид, нити је у облику цигаре – мистериозно небеско тело Оумуамуа

Међузвездани посетилац, којег су астрономи назвали Оумуамуа, највероватније је саздан од смрзнутог азота и у облику је колачића, а не цигаре како се мислило. Такође, није ни комета нити астероид.

Први познати међузвездани посетилац нашег Сунчевог система није ни комета ни астероид како се прво сумњало и не личи нимало на цигару, пише британски Гардијан.

Нова студија наводи да је мистериозни објекат вероватно остатак света сличног Плутону и облико је колачића, то јест врло дебеле палачинке.

Астрономи Државног универзитета у Аризони извештавају да је чудан објекат дужине 45 метара, од смрзнутог азота, баш као што је и површина Плутона и највећег Нептуновог месеца Тритона.

Аутори студије, Алан Џексон и Стивен Деш, мисле да је ударац откинуо део планете прекривене смрзнутим азотом пре 500 милиона година и послао га на пут у правцу нашег Соларног система. Верује се да је црвенкасто тело делић изворног тела чији су спољни слојеви испарили под дејством космичких зрачења и, у последње време, Сунца.

Шта је Оумуамуа 

Небеско тело названо је Оумуамуа, што на хавајском значи извиђач, у част опсерваторији на Хавајима која га је открила 2017. године. 

Изгледа као светлосна тачка удаљена милионе миља, а утврђено је да потиче изван нашег Сунчевог система, јер његова брзина и путања сугеришу да не орбитира око Сунца или било чега другог.

Једини други објекат за који је потврђено да је залутао из другог соларног система у наш је комета 21/Борисов, откривена 2019. године.

Оумуамуа је изгледао као астероид, али је имао убрзање као комета. Ипак, за разлику од комете није имао видљив реп. Научници су се ломили између комете и астероида, а чак је било теорија да би Оумуамуа могао да буде и резултат рада ванземаљаца.

„Сви су заинтересовани за ванземаљце и било је неизбежно да ће први објекат који стиже из простора изван Сунчевог система навести људе да размишљају о ванземаљцима“, рекао је Деш додајући да је у науци важно да се закључци не доносе пребрзо.

Користећи његове величину, облик и сјај, као и одсуство супстанци које би стварале видљиви реп, Џексон и Деш су осмислили рачунарске моделе који су им помогли да утврде да је Оумуамуа највероватније комад азотног леда који се постепено крунио.

Њихова два рада објавила је Америчка геофизичка унија, а такође су представљена на овогодишњој виртуелној конференцији о изучавању месеца и планета.

Хипотеза о предмету које су направили ванземаљци

Нису сви научници прихватили ново објашњење. Ави Леб са Универзитета Харвард оспорава налазе и остаје при својој претпоставци да се чини да је предмет више вештачки него природан – другим речима, нешто што долази из ванземаљске цивилизације, можда једро.

С обзиром на то да Оумуамуа није као комета или астероид, али ни ичега што је раније виђено, „не можемо да радимо уобичајено, како тврде многи научници“, написао је Леб.

„Ако размишљамо о нечему што раније нисмо видели, морамо на столу оставити хипотезу о вештачком пореклу и прикупити више доказа о предметима из исте класе“, објашњава физичар који се специјализовао у области астрономије и космологије.

Када се Оумуамуа приближио Земљи, чинило се да има ширину шест пута већу од своје дебљине. То су грубе пропорције једног Орео ккекса, приметио је Деш.

Ово небеско тело сада је изван орбите Урана, удаљен више од две милијарде миља и сувише мало да бисмо га могли посматрати, чак и изузетно јаким свемирским телескопом „Хаблом“.

„Због тога, астрономи ће морати да се ослоне на првобитна запажања и посматрања и, надамо се, наставити да усавршавају своје анализе“, закључио је Џексон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи