Читај ми!

Обележен десети јубилеј престижних стипендија за најбоље младе научнице у склопу светског програма „За жене у науци“

Јелена Владић, Даница Павловић и Ана Томас Петровић су проглашене за добитнице десетих, јубиларних, националних стипендија у оквиру престижног међународног програма Лореал – Унеско „За жене у науци“.

Ове три младе научнице награђене су за изузетан научноистраживачки рад у областима фармацеутског инжењерства, биофизике и медицине.

Добитницама ће бити исплаћене стипендије у вредности од по пет хиљада евра које су намењене даљој реализацији њихових научних истраживања која ће бити спроведена у Србији.

Циљ међународног програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва.

У Србији се у оквиру ове иницијативе већ десет година, у партнерству Kомисије Републике Србије за сарадњу са Унеском, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније Лореал Балкан, награђују најбоље младе научнице.

Националне стипендије „За жене у науци“ представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у Србији.

Упознајте овогодишње јубиларне добитнице стипендија

Јелена Владић је доктор технолошког инжењерства и научни сарадник на Kатедри за биотехнологију и фармацеутско инжењерство Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду. Завршила је Медицински факултет Универзитета у Новом Саду, где је и докторирала. Област њеног научног истраживања је фармацеутско инжењерство.

У фокусу Јелениног истраживања су зелене иновативне технологије експлоатације и сушења као поступци за добијање коначних фармацеутских производа, те карактеризације генерација производа са здравственим бенефитом.

Осим тога, бави се валоризацијом пољопривредних, прехрамбених, морских и комуналних отпада. Тренутно активно учествује у реализацији осам међународних и домаћих пројеката, а на два пројекта је и руководилац.

Добитница је неколико признања, међу којима се посебно издвајаја награда за најбољег младог научника Србије – „Danubius Young Scientist Award 2018“.

До сада, Јеленин научни допринос се састоји од једне књиге, седам поглавља са више од 180 публикација, 54 научне регулативе, више од 120 саопштења са научних конференција и 730 цитата.

Даница Павловић је доктор биологије и научни сарадник на Институту за физику Универзитета у Београду.

Запослена је у Лабораторији за биофотонику Центра за фотонику Института за физику у Београду. Њена научноистраживачка област је биофизика са подобластима биофотоника, биомедицина, биоматеријали и биомедикаменти са фокусом на биофотонику.

Њена истраживања допринела су како на пољу биофотонике, где су откривене нове оптичке структуре, механизми производње структурних особености и потенцијални начини манипулације светлошћу, тако и на пољу ентемологије и екологије инсеката.

Осим научног значаја, Даничина истраживања имају високу применљивост у областима биомиметике и биоматеријала. У току своје научне каријере вишеструко је награђивана и стипендирана због изузетних резултата и посвећености научном раду.

Библиографију др Данице Павловић чини 25 публикација у врхунским међународним научним часописима и зборницима радова међународних и домаћих конференција.

Ана Томас Петровић је доктор медицине и асистент на Kатедри за фармакологију, токсикологију и клиничку фармакологију на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду. Завршила је Медицински факултет у Новом Саду 2013. године.

Исте године је уписала докторске студије и убрзо добила награду за најбољег студента докторских студија на Медицинском факултету у Новом Саду за изузетне резултате у научноистраживачком раду.

Анин научни фокус је усмерен на истраживања из области рационалне употребе лекова, пре свега антибиотика, из аспекта прописивача, осталих популација и метода оптимизације дозирања ових група лекова са циљем максимизације терапијског ефекта узимања лекова уз смањење могућности настанка резистенције.

Kонтинуирано се усавршава како у земљи тако и у иностранству и интензивно ради и на развоју интересовања за науку код студената.

Аутор је и коаутор 20 радова у часописима на СЦИ листи, пет радова у часописима других категорија, једног поглавља у тематском зборнику, а своја истраживања је представила на више од десет међународних конференција.

Завршетком десетог јубиларног циклуса програма, уједно је отворен и нови конкурс за пријаву за Националне стипендије „За жене у науци“ за 2021. годину.

Kонкурс је намењен младим научницама у Србији до 35 година старости које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука.

Сваке године додељују се по три стипендије, свака у износу од пет хиљада евра у динарској противвредности. Детаљне информације о програму и процедури конкурисања за стипендије можете пронаћи на страници www.zeneunauci.co.rs

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи