За трогодишњи програм „Идеје“ издвојена 24 милиона евра

Поводом обележавања прве годишњице свог рада, Фонд за науку Републике Србије представио је јавности научнике-руководиоце пројекта који су први добитници средстава Програма за изврсне пројекте младих истраживача (ПРОМИС).

Добијањем ових средстава 320 младих научника у Србији има могућност да реализује 59 пројеката из више научних области које ће Фонд током наредне две године финансирати у укупном износу од девет милиона евра.

Оснивањем Фонда за науку направљен је значајан помак за научну заједницу.

„Претходна година је 'година за науку' због тога што је много тога у протеклом периоду урађено за науку. Поред Закона о фонду за науку и новог Закона о науци и истраживању, успостављено је и институционално финансирање научноистраживачких организација, што је основ за успешан рад“, истакао је проф. др Владимир Поповић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Том приликом, Фонд за науку Републике Србије отворио је и програм „Идеје“ који је намењен финансирању изврсних идеја у свим научним областима.

„За програм ʼИдејеʼ су издвојена 24 милиона евра и пројекат се реализује кроз четири потпрограма која су намењена различитим областима: природним, техничко-технолошким, биомедицинским и друштвено-хуманистичким“, изјавила је др Милица Ђурић Јовичић, в. д. директора Фонда за науку Републике Србије.

Како је навела, у наредне четири године пројекти Фонда, али и науке генерално, биће финансирани из пројекта Светске банке, који је ове године ратификован и ускоро почиње са имплементацијом, а издвојена су и средства из Европске уније. 

Програм „Идеје“ ће омогућити финансирање пројеката који се базирају на изврсним идејама које у будућности могу значајно утицати на развој науке и истраживања, привреде и/или друштва у целини, укључивање изврсних истраживача у научноистраживачки рад, јачање професионалних капацитета истраживача и стварање нових пројектних тимова.

Трајање програма предвиђено је на три године, а подржава основна и примењена истраживања у свим научним областима.

Пројекти у оквиру овог програма немају унапред задате теме. Програм омогућава истраживачима да дефинишу сопствене програме истраживања, да оформе тимове и сарађују са одговарајућим лабораторијама, истраживачким центрима, као и привредом у Србији и у свету. 

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи