Еколошко законодавство пред изазовом

Конференција „Изазови климатских промена на територији Београда и Републике Србије” одржана је у Београду, у Скупштини града, у организацији Правног факултета Универзитета Унион и Градског секретаријата за животну средину.

Отварајући Конференцију, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић изнела је податак да је штета услед климатских промена у Србији од 2000. године до данас, укључујући екстремну сушу из 2012. и поплаве из 2014. године, процењена на пет милијарди евра. Она је истакла да ће тај проблем постати све већи и да је нужан мултисекторски приступ у његовом решавању.

„Свесни смо да не можемо да остваримо циљеве у заштити животне средине уколико се сви не ангажујемо и не постоји држава која може да обезбеди довољно новца, уколико сами грађани не дају свој допринос очувању животне средине. Нама је потребна сарадња и са цивилним друштвом и са науком, а пре свега нам треба образовање о потреби заштите животне средине", поручила је државна секретарка Божовић.

Посебно се осврнула на потребу мењања казнене политике која је сада лоша и не даје добар учинак.

За доценткињу др Мирјану Дреновак-Ивановић, која је члан преговарачког тима за вођење преговара о приступању Републике Србије Европској унији, Поглавље 27, Европска унија је лидер у борби против климатских промена. Међу првих десет приоритета ЕУ у области заштите животне средине уврштене су климатске промене.

„Трећина прописа који треба да се ускладе са ЕУ припада области животне средине и потребни су нам експерти за еколошко право", рекла је доценткиња Дреновак-Ивановић, наглашавајући да ми „никако не успевамо да превазиђемо разлику између прописа и њихове примене, као да смо осуђени на вечно понављање истог".

Климатске промене утичу на свако живо биће

Академик проф. др Љубиша Адамовић изразио је бојазан да ћемо у блиској будућности доћи у ситуацију да немамо довољно воде и плодног земљишта за производњу хране и да ћемо морати да их, како је рекао, купујемо од странаца који постају власници наших ресурса. „Управо су вода и производња хране угрожени климатским променама, а ми ћемо остати без контроле над њима", рекао је др Адамовић.

Директорка Светског фонда за заштиту природе у Србији Душка Димовић указала је на то да не постоји живо биће на које климатске промене не утичу. Нагле промене температуре све су тежа препрека за прилагођавање и опстанак биљног и животињског света. Зато је један од највећих изазова савременог света ‒ како да ублажи климатске промене и да им се прилагоди.

И најмања промена у природи доводи до поремећаја екосистема. Код морских корњача, када је топлије, излеже се више женки, а када је хладније, више мужјака. Та природна равнотежа нарушава се отопљавањем. Проблем не укључује само популацију корњача, већ са собом повлачи и друге учеснике у ланцу исхране. Слично је и код нас кад се смањи популација жаба ‒ намноже се комарци које оне једу.

„Одговорне компаније настоје да смање емисије штетних гасова и да кроз енергетску ефикасност и коришћење обновљивих ресурса мање штете природи", подсетила је госпођа Димовић. Она је изнела и податак да у Холандији сви возови користе енергију ветра, да фирма ИКЕА од својих добављача тражи да троше мање горива и самим тим мање загађују околину.

Светски фонд за заштиту природе сарађује и са Црвеним крстом јер је део људске популације угрожен недостатком хране и треба је дистрибуирати до корисника. Процене су да ће због климатских промена човечанство за 50 година имати за 40 одсто мање хране него данас. Због наведених проблема потребна нам је национална стратегија за адаптацију и одговарајуће еколошко законодавство.

Учесници Конференције су закључили да је очување животне средине предуслов квалитетнијег живота, али да нам лош стандард и недостатак новца стоје као озбиљна препрека ка остварењу циља, као и да су сиромашне земље угроженије климатским променама од развијених.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи