Виртуелна технологија у служби ратовања

Од тренутка када је прво оруђе употребљено у борби против другог човека, отворила су се бројна етичка питања. Иако се са развојем науке и технологије Свет мењао, победник лакше долазио до победе, етике је у ратовању бивало све мање.

Савремени свет и модерна технологија до сада су отишли најдаље. Употреба беспилотних летелица и дронова омогућила је да „савремени ратници" буду добри познаваоци компјутерских игара. То несусретање са оним другим против кога се боримо ствара проблеме и код самог извршиоца, нападача и то постфестум. Бројни су психолошки проблеми са којима се психолози и филозофи суочавају током лечења бивших бораца.

Даље, модерна и 3Д технологија користи се и приликом производње ратних бродова. Реч је о изузетно скупим пројектима па се преко виртулних модела проблеми решавају много раније.

БЕА систем је користио 3Д технологију у испитивању ратних бродова пре него што су они и изграђени, омогућавајући тако решење бројних инжењерских проблема још у фази дизајна.
Инжењери опремљени виртуелним наочарима сада су у могућности да провере ратне бродове и пре њихове производње, да ли је тачно постављено све на своје место, као и да осете какав је осећај радити на броду.

Виртуелна технологија користи се у БЕА систему тако што се права димензија брода преко 3Д слике, анимације пројектује на велико платно, тако да се инжењери могу кретати, као уживо, од дока до дока користећи помоћ 3Д миша.

На овај начин они лакше и подробније добијају сазнања о величини и дубини брода, лакше решавају проблеме ако делови нису постављени на своје место, али и регулишу сложенија питања, нпр., како се посада лакше може евакуисати у случају пожара. Кевин Вилијамс, инжењер у БАЕ систему каже да „једном када испробате такав вид градње питате се како је у опште било могуће градити бродове пре овог система".

Цела технологија засад делује у служби човека и што лакше и јефтиније производње, али како етичари то већ виде ‒ имаће, управо по човека, и негативне последице.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи