Мали генијалци почињу да лажу? Не брините, они само одрастају

Када одрастемо, ретко ко се сети својих првих лажи и понашања. Друштво је у ранијем периоду било ослоњено на сазнања и ставове који су се преносили преко родитеља, бака и дека. Модел понашања нас као родитеља формира се још у детињству.

У савременом свету, времену глобалних информација и интернета прво посегнемо за решењем проблема тако што питање поставимо Гуглу. Ту су психолози и педијатри. Страх родитеља да ли се дете нормално развија увек је присутан.

Журнал Сајенс Њуз ових дана објавио је чланак под називом „Шта радити када ваша деца лажу". Измишљање малих ситних лажи уобичајно је код деце узраста од три до четири године. Када  питате дете да ли је ударило млађег брата или сестру или урадило нешто што зна да се треба радити, одговор је ‒ НЕ. Деца често знају да то припишу неком другом.

Викторија Толвар са Универзитета Мекгил, која се бави проучавањем лажи код деце каже да је то нормалан, али и пожељан процес. Појава лагања, истиче она, значи да се нешто добро дешава у развоју мозга.

Лагање заправо захтева виши степен интелигенције, као схватање чињенице шта друга особа мисли о томе и како своје знање могу да претворим у корисно по себе. Управо у периоду између треће и четврте године ова појава се често дешава.

Деца као да тада вежбају нову способност коју су развили и којом су овладали. Талвар истиче да је део те игре „мама не зна шта сам ја управо урадио". Деца тада заправо развијају способност спознаје да је мишљење других другачије од њиховог. Прави развој говорења истине код деце је да она схвате и имају увид да ВИ не лажете. То је битно за њихов развој.

Већ у каснијим годинама, између шесте и једанаесте, они су и те како у стању да процене шта је лаж а шта истина, без обзира на то шта им ви говорили или било ко други. Деца заправо не гутају туђе лажи.

Зато уживајте у одрастању деце и трудите се да им говорите истину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи