Изгубили углед и део зараде од "Down Under"

Данашњом одлуком сиднејског суда приведен је крају случај у којем је позната аустралијска група „Мен eт ворк“ оптужена за „крађу“ мелодије старе дечје песмице, искоришћене у мегахиту "Down Under".

Аустралијска група "Мен eт ворк" (Man at Work) мораће да се одрекне дела ауторских права на свој хит "Down Under" из 1980-их, пошто је за ту песму користила мелодију једне дечје песме, одлучио је данас суд у Сиднеју.

Судија Питер Џејкобсон наложио је данас аустралијском огранку дискографске куће И-Ем-Ај (EMI) и ауторима песме "Down Under" да исплате пет одсто суме коју су од 2002. зарадили на име ауторских права на ту нумеру.

Казна је знатно нижа од 60 одсто суме колико је тражила издавачка кућа „Ларикин мјузик" (Larrikin Music), власница права на дечју песму "Kookaburra Sits in the Old Gum Tree".

Песму "Kookaburra" написала је пре више од 70 година једна аустралијска учитељица за потребе такмичења девојчица извиђача.

Учитељица је умрла 1988, али је кућа „Ларикин мјузик" тек прошле године тужила групу "Мен eт ворк".

У фебруару је донета пресуда о томе да је група копирала мелодију дечје песме.

Нумера "Down Under" била је на првом месту аустралијске, америчке и британске топ листе 1983. године. Група "Мен eт ворк" је исте године добила награду Греми за најбољег новог извођача.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи