Читај ми!

Ник Кејв пред београдском публиком – испуњавао музичке жеље

Аустралијски музичар Ник Кејв наступом на "Belgrade River Fest-u, приредио је пријатно вече публици у Београду.Интимно, приповедачко путовање кроз своје песме, у сведеном извођењу клавира и баса, на одушевљење посетилаца. Кејв је испраћен вишеминутним овацијама са унапред распродатог концерта, који је трајао два часа на платоу "Геозавода", у Београду на води, пред пар хиљада посетилаца.

Поздрављен громогласним аплаузом чим се појавио на позорници, Ник Кејв, одевен у елегантно у црно одело, махнуо је посетиоцима рекавши: "Хвала Србија!" Упитавши потом на енглеском како су сви, Кејв је приметио да посетиоци изгледају прелепо, уз додатак на српском: "Дивни људи".

Кејв је објаснио да ће уз пратњу басисте Колина Гринвуда из британског састава (Radiohead) покушати да одсвира и нове и старе песме.

Напоменувши да ће песме звучати исто као кад их је донео пред свој састав (Bad Seeds), Кејв је додао да су као такве "у веома рањивој форми, што тражи одређену концентрацију".

Отворивши наступ са "Girl In Amber", Кејв је свирајући клавир настојао да пре сваке песме каже понешто о њој, па је за "Higgs Boson Blues" навео да је то "дуга, трагична прича духовног колапса".

Упитавши посетиоце да ли знају за његов албум "Dig Lazarus, Dig!!" (2008), Кејв је са тог албума отпевао нумеру "Jesus of the Moon", песму о момку који је оставио девојку и налази се "између храброг и новог и почињене са ужасним грешкама".

Са албума "Ghosteen" (2019), изведена је нумера "Galleon Ship", а за "Our Children" је Кејв, поменувши да је настала јер се почео бринути за децу у данашњем свету, додао да је то "неопраштајућа песма која нажалост успева да буде релевантна".

Кејв је испичао да је "Papa Won`t Leave You Henry" настала док је живео у Бразилу, када је земља пролазила "кроз ужасна времена", а он је тада добио сина. Према његовим речима, песму је написао о себи и политичкој ситуацији, док је љуљао у колевци свог сина.

У одличној гласовној форми, видно добро расположени Кејв је извео "Cosmic Dancer", британског глам рок састава (T Rex), посветивши је њиховом вођи Марку Болану (1947-1977), који је "написао неке од најлепших песмама икад".

Уз понеки кратки соло Гринвуда на басу, Кејв је свирајући клавир отпевао нумеру"Carnage", "The Mercy Seat", "The Ship Song", "The Weeping Song", а за "Into My Arms" је позвао посетиоце да тихо запевају с њим. "Ово је ужасна прича, ужасне ствари се дешавају, али има диван, трансценденталан завршетак“. Зове се „Jubilee Street“ објаснио је Кејв.

Као последњу песму Кејв је најавио и отпевао "Push the Sky Away", додавши духовито "А онда ћемо се након 17 секунди вратити да одсвирамо оно што желите".

Кејв је потом пришао рубу позорнице и руковао са неколико посетилаца, да би се након неколико минута гласних овација и дозивања вратио са питањем: "Шта бисте чули?" Пошто је затражена "Nobody's Baby Now", Кејв је успео да отпева песму, иако је признао да не зна речи, и у три наврата је на почетку прекидао извођење, уз псовку и смех.

На узвике одобравања наишло је извођење нумере "Palaces of Montezuma", Кејвовог споредног бенда (Grinderman), а након гласног наручивања посетилаца стигла је и "God Is In The House".

Подсетивши на свог колегу Роланда Хауарда (1959-2009), из њиховог састава (Birthday Party), Кејв је њему у част за крај наступа извео "бриљантну, софистицирану" песму "Shivers".

"Хвала, били сте дивни", поручио је Кејв, испраћен громогласним аплаузима, који су га измамили на позорницу да изведе још пар песама.

Концерту су између осталих присуствовали тенисер Новак Ђоковић, председница Скупштине Србије Ана Брнабић и поп певачица Констракта.

На "Belgrade River Festu", после паузе од десет година наступио је и Антонис Ремос.

О грчкој и српској музици, као и о наступима у Београду, Рамос је за РТС рекао:

– Срећан сам што се враћам овом граду, и овој земљи. Чекају ме пријатељи, везују ме лепа сећања за њега.

четвртак, 20. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије