Читај ми!

За 101. рођендан музичари Филхармоније свирали су у ваздуху

Београдска филхармонија 101. рођендан прославила је код београдских Силоса и представила монографију. Публику су изненадили и музичком акробацијом - дувачке секције из ваздуха.

И самостално и са гостујућим виртуозима сваки концерт Београдске филхармоније одушевљава новим идејама. Први пут за 101. рођендан музичари су свирали у ваздуху. Попис турнеја, спискови музичара, велики број фотографија све то је стало у монографију Београдске филхармоније.

Рецимо за време Другог светског рата је изгорела читава архива, ту je било периода када нисмо имали никакве информације, било је периода за које постоји литература.

Роксанда Пејовић је написала већ једну малу монографију Хилхармоније за њених првих 50 година постојања, а потом и Дејан Деспић, али било је изазовно и поредити све те информације“, рекла је Асја Радоњић, ауторка монографије.

Добар ритам, мелодије, шарм, музичке мајсторије су оно што нам филхармонија доноси из године у годину.

„Било је право задовољства унети у ту монографију и оно што је свакодневни живот музичара и запослених у Београдској филармонији, то је оно што је за нас некако било најзанимљивије. То су детаљи са турнеја, са концерата, неки тренуци који су се дешавали у току организације концерата, за које јавност није ни знала“, рекла је Даница Максимовић, ауторка монографије.

"До последњег такта" слоган је нове сезоне Београдске филхармоније која почиње 27. септембра. Публику очекује 25 концерата и наступи светских звезда попут Михаила Плетњова, Николаја Луганског, Ксеније Сидрове, Марија Брунела и многих других.

субота, 22. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије