Концерт три највећа џез оркестра у региону доказао сву моћ и лепоту биг бенд звука

Три највећа Биг-бенда у региону наступила су у МТС дворани у Београду. Пројекат „Џамбо биг бенд“ окупио је џезере Хрватске радио-телевизије, Радио-телевизије Словеније и домаћине Биг бенд Радио-телевизије Србије.

Сва моћ и лепота биг бенд звука на концерту у МТС дворани дошла је до пуног изражаја. Биг бенд Радио-телевизије Словеније, Радио-телевизије Србије и Џез оркестар Хрватске Радио-телевизије први пут су заједно наступили још 1989. године у Београду, Загребу и Љубљани.

Добар одјек тог концерта осигурао је поновно окупљање, али је распад Југославије одложио нови „џамбо" сусрет. Иако се генерација музичара после три деценије променила, било је и оних који су свирали на првом концерту.

„Свирао сам и био сам јако млад онда, гледао сам старије, Селета Бенчића из Загреба, Мићу Марковића из Београда како заједно свирају и заправо увек је био циљ постићи нешто тако, а то је и данас. Сви тражимо у џезу оне неке праве ноте које ће некима нешто значити“, каже Миро Кадоић, саксофониста.

Време је било другачије. Ми смо имали, данас без увреде наравно, изгледа мало смешно да су организатори у сва три града довели Беби Дол јер су се плашили да ли ће се напунити сала само са џезом. Ми данас имамо распродату салу, џез академију у Београду, Средњу музичку школу, имамо младу сцену јаку, променило се доста“, напомиње саксофониста Тихомир Јакшић, продуцент Музичке продукције РТС.

На програму су биле композиције које су, специјално за ову прилику, написали водећи композитори и аранжери из сва три оркестра. Џамбо Биг бенд предводио је Зигфрид Фајгл, искусни диригент, шеф одсека за џез при Универзитету уметности у Грацу и професор саксофона.

„Са три бенда на бини постоји могућност да дође до малог нереда, ометања, да буде прегласно, тако да је мој задатак да направим баланс и извучем оно што је музички важно. То се постиже вежбом и међусобним слушањем јер сва три бенда су подједнако важна“, наглашава Зиги Фајгл.

Мини турнеја Џамбо Биг бенда наставља се већ 5. октобра у Загребу и 7. у Љубљани.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара