Читај ми!

Шарл Леклер би на Евросонг, враћа ли се Монако на такмичење за најбољу песму Европе

Звезда Формуле 1, Шарл Леклер представио се недавно и као композитор, а након најаве да Монако има право да се пријави на избор за „Песму Евровизије“ 2024, све је више назнака да би млади возач могао да се опроба и на евровизијској бини. И термин највећег музичког надметања, које ће се одржати од 7. до 11. маја у Малмеу, поклапа се са паузом између тркачких такмичења.

Шарл Леклер би на Евросонг, враћа ли се Монако на такмичење за најбољу песму Европе Шарл Леклер би на Евросонг, враћа ли се Монако на такмичење за најбољу песму Европе

Чим је чуо да се његова земља (можда) враћа на „Песму Евровизије“, један од најпопуларнијих возача Формуле 1, Шарл Леклер објавио је на друштвеним мрежама да је „спреман“. 

Иако „Фераријев“ возач није прецизирао на шта тачно мисли, од тада се спекулише да би могао да представља Монако и на оваквом такмичењу, а стари видео-клипови у којима пева само „искачу“ по интернету и мрежама. 

То није без основа јер се монегашки спортиста у слободно време бави музиком. Током пандемије, са 22 године, Леклер је купио клавир и почео да учи да свира.

„Одмах сам се заљубио у овај инструмент. Имао сам неколико часова како бих покушао да научим како да читам нотни текст и успео. Врло брзо сам пожелео да радим сопствене песме и тако је све почело“, рекао је возач Формуле 1 за портал Classic FM.

Ове године 25-годишња звезда тркачких стаза представила се обожаваоцима и сопственим композицијама.

Први сингл који је објавио у априлу, нумера AUS23 (1:1) названа је по скраћеници која се у „Фераријевом“ тиму користи за Велику награду Аустралије.

Леклер је до сада објавио укупно три клавирске композиције, а, како ствари стоје, можда је решио да окуша срећу и на великој евровизијској сцени, што је, напокон, и могуће јер је Монако стекао право да се такмичи на „Песми Евровизије“ први пут од 2021. године, када ипак није имао представника.

Покретањем ТВ Монако (TVMONACO), потврђено је да Кнежевина сада поново има право да се такмичи на највећем музичком такмичењу на свету, јавља Eurovoix.

ТВ Монако званично је почела да ради 1. септембра и први је емитер свеобухватног програма у Монаку од телевизије TMC.

Пријемом ове ТВ станице у Европску радиодифузну унију (ЕРУ, то јест EBU) остварена је могућност да уколико емитер жели да пријави представника земље за такмичење на „Песми Евровизије“ 2024. године, има рок до средине овог месеца да Унији поднесе привремену пријаву.

Монако на „Песми Евровизије“

Монако је први пут учествовао на „Евросонгу“ 1959. године. Тријумфовао је једном 1971. године када је земљу представљала певачица Северин, која је отпевала најбољу песму Европе – нумеру Un banc, un arbre, une rue.

До 1980. године Монако је редовно учествовао када се повукао са такмичења да би се представници ове земље на евровизијску сцену вратили тек 2004. године.

Међутим после три узастопна учешћа без успеха (представници нису успели да се квалификују у финале), Монако се поново повлачи са такмичења.

Преговори о повратку на „Евросонг“ 2009. године на крају су ипак пропали. Канал ТВ Монако покренут је након што је Кнежевина Монако издвојила 100.000 евра у буџету за 2022. годину за повратак на „Песму Евровизије“. Није познато да ли су ова средства остала доступна за евентуално учешће 2024. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара