Читај ми!

Нишвил премашио очекивања, Трики покварио завршницу

Нишвил џез фестивал саопштио је да је концерте на Тврђави током четири дана посетило око 160.000 гледалаца, као и да неће подносити тужбу против певача Трикија, који је синоћ на затварању два пута прекидао концерт и доста раније завршио наступ.

Један од најишчекиванијих извођача Нишвила,Трики, прекинуо је синоћ концерт на Нишкој тврђави, а директор фестивала Иван Благојевић рекао је на завршеној коференцији за медије да је у питању „особа склона аутодеструкцији иако је сјајан уметник" и да су за све „криви његови демони".

„Демони који прате некадашњег члана групе 'Масив атак' избили су баш у тренутку када не треба. Направио нам је и добар и лош публицитет ускраћивањем овог концерта. Највише ми је жао бенда, нарочито певачице којој се плакало. Овакву атмосферу су само могли да пожеле. Тражио је мрак, одрадио део концерта, повукао бенд са бине, питао сам о чему се ради, рекли су ми да је то део шоуа. После наставка само је бенд нешто радио, он се вратио у бекстејџ“, рекао је Иван Благојевић.

Највероватније ће од агенције која заступа британског музичара тражити новог извођача који ће „као компензација" наступити следеће године на 30. Нишвилу. Благојевић је закључио да неће бити одмора већ да ће кампања за 30. јубиларни Нишвил кренути крајем октобра, те је најавио да ће следеће године покушати да доведу неке од најбољих светских џез музичара, уколико буду имали већи буџет него ове године.

Затварање Нишвила и концерт Трикија, уместо одушевљена, донело је публици највећи скандал у историји фестивала.

Концерт је био у потпуном мраку, што се може схватити као уметничка слобода, али је после 20 минута прекинут, па настављен, да би се Трики пола сата раније опростио од публике. Фестивал га ипак неће тужити.

„Опет све треба приписти његовој специфичној борби са демонима који га опседају с времена на време и аутодеструкцији коју нажалост има, а сјајан је уметник“, навео је Иван Благојевић, директор Нишвил џез фестивала.

Завршно вече тако су обележили сјајни бубњар Антионио Санчез и Тана Алекса.

„За нас је увек велики изазов када свирамо на неком новом месту и када осетимо нову енергију. То је за нас привилегија и срећно смо што смо овде“, каже бубњар Антонио Снчез.

„Овде смо само да одсвирамо наш шоу, у томе смо најбољи. Не улазимо у то ко све наступа и какав је ово фестивал, битан нам је само наш однос са публиком“, наглашава Стив Савал, члан бенда "Asian Dub Foundation".

Најбољи и напосећенији концерт на овогодишњем Нишвилу имао је управо "Asian dub foundation". Чак су добили дозволу за бис, што се на фестивалима ретко догађа.

Било је доста класичног џеза и латино музике, а најбољи утисак је оставио кубанац Роберто Фонсека.

„Био сам раније у Србији са 'Буена виста сошл клабом'. Сарадња са њима ми је веома значајна и много сам научио од њих. Ја сам иначе из музичке породице и моји родитељи и сви рођаци се баве музиком“, истиче Роберто Фонсека, музичар са Кубе.

Иако после затварања остаје горак укус у устима и публика и организатори се окрећу наредном фестивалу, када Нишвил обележава 30 година постојања.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару