Читај ми!

Шест песама по којима ћемо памтити Тину Тарнер

Музичка звезда Тина Тарнер преминула је у 84. години. Остаће упамћена по моћном гласу и комбинацији различитих музичких жанрова који су се стопили у ванвременске хитове.

1) Proud Mary (1971)

Песма која је широм света прва асоцијација на Тину Тарнер заправо је обрада.

Била је хит већ у изведби групе "Криденс клирвотер ривајвал" након што је објављена на њиховом другом албуму из 1969. године, али је постала још популарнија када су је Ајк и Тина од лагане кантри нумере претворили у епску фанк оду о слободи.

Песма је досегла четврто место на Билбордовој листи и освојила Греми награду.

Када је Бијонсе одабрана да ода почаст Тини на додели награда Кенеди центра 2005. године, отпевала је баш ову песму. Три године касније, две певачице и две генерације удружиле су се да је изведу у дуету на додели Греми награда.

2) Private Dancer (1984)

Насловну нумеру са најпродаванијег албума Тине Тарнер написао је Марк Нофлер, а први снимио његов бенд "Дајер стрејтс".

Ипак, учинило им се да ће боље звучати са женским вокалом, па су је уступили Тарнеровој. Нису погрешили. Уз Тинин глас, гитару на студијској верзији свира легендарни Џеф Бек.

Тина је касније у једном интервјуу рекла да дуго није схватала да је песма о сексуалној радници.

"Никада у животу нисам морала да се спустим на тај ниво, али мислим да је већина нас била у ситуацијама када смо морали да се продамо, на овај или онај начин", написала је Тина у својој аутобиографији.

3) We Don't Need Another Hero (1985)

Mоћна балада из осамдесетих чији су стихови одзвањали пустоши постапокалиптичног света филма "Побеснели Макс 3".

Уз Мела Гибсона у главној улози, Тарнерова је у филму глумила Ентити. Како је касније говорила, лако се повезала са њеним снажним ликом.

"Толико је изгубила, а онда је прошла кроз толико тога да би натерала мушкарце у свом свету да је поштују. Повезала сам се са њеним борбама јер сам их и сама водила", рекла је Тина.

4) The Best (1989)

Још једна обрада која је прославила Тину Тарнер. Песма је написана за велшку певачицу Бони Тајлер и објављена на њеном албуму Hide Yout Heart из 1988. године.

Неупоредиво енергичнију и моћнију верзију, која је постала планетарни хит, Тарнерова је наредне године отпевала за албум Foreign Affair.

Иако је готово сваки човек на свету зна, нису тако ретки они који је погрешно зову Simply the best, што јесте део стиха химничног рефрена, али не и назив песме.

Коришћена је у бројним рекламама, укључујући и рекламу за пиће Пепси у којој се појавила и сама Тина Тарнер.

5) Steamy Windows (1989)

Још једна моћна и помало шкакљива нумера са албума Foreign Affair чији стихови остављају слушаоце да сами просуде шта се дешавало на задњем седишту иза запареног прозора...

6) GoldenEye (1995)

Музичка тема за филм о Џејмсу Бонду прекретница је у каријери сваког уметника. Након успеха Тининог биографског филма "Шта љубав има с тим", номинованог за Оскара 1993. године, продуценти Бонда позвали су је да опева деби Пирса Броснана у улози агента 007.

Тему су написали Боно и Еџ из бенда "U2", а искоришћена је за истоимени филм о Бонду из 1995. године.

Тина Тарнер је преминула у 84. години, у Швајцарској, после дуже болести, саопштио је њен портпарол.

БОНУС - What's Love Got to Do With It (1984)

Бонус нумера на сугестију читалаца и чланова редакције... Песма са албума Private Dancer којом је Тина Тарнер учврстила статус поп звезде.

Тина није прва којој је песма понуђена, а мало је фалило да је и она одбије. Сматрала је да је превише "лагана" и "мекана", али је пристала да је сними ако јој дозволе да је отпева на свој начин.

Успело је. Пркосно извођење, праћено спотом у којем Тина корача улицама Њујорка у тексасу и црној кожи, донело је Тарнеровој Греми награду у три категорије – најбоља плоча, најбоља песма и најбољи женски поп вокал.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво