Читај ми!

Хиљаду музичара и 40 бина - отворене капије Егзита

У Новом Саду почиње 21. фестивал Егзит. Током четири дана на 40 бина наступиће хиљаду музичара, а организатори очекују више од 200.000 посетилаца.

На Егзиту, и ове године наступају највеће музичке светске звезде, али овај фестивал посебан је по томе што на Петроварадинској тврђави постоји укупно 40 бина и зона. Ове године, карте се продају у више од 100 земаља света.

Егзит је иначе први велики фестивал у свету одржан након и током пандемије коронавируса.

Тада је и оборен рекорд по броју страних туриста који су за 20 година постојања дошли на фестивал. Прво место где се окупљају је камп, који ове године има капацитет од 4.000 места.

Чак 80 одсто смештаја у граду, резервисано још у децембру месецу, а сада више места нема. Гости још увек пристижу, тражи се приватан смештај, чак и смештај у околним градовима.

Из организације Егзит фестивала напомињу да је ове године припремљен један од најјачих програмских издања фестивала.

Као највећа имена издвајају се Калвин Харис који наступа у суботу на Главној бини Егзит фестивала, затим Ник Кејв са својом групом "Бед сидс" који наступа у петак, а главна звезда вечери на отварању је хип-хоп дива Иги Азалија.

За оне који су навикли да дочекају дан на тврђави, последњи наступи трају до 8 ујутро на Денс арени и Но слип бини. Свечано отварање и ватромет - традиционално - у поноћ. 

Читав контингент четвородневних улазница је распродат још пре неколико дана и очекује се преко 50.000 посетилаца у току само једне вечери, што ће у збиру бити преко 200.000 људи за четири фестивалске вечери.

Поруке мира

Око подне на замени ваучера за наруквице већ је била гужва. Многи од посетилца, први пут су у Новом Саду.

„Вероватно најлепши град у Србији. Лепши је од Београда. Изгледа као прави европски град", каже Ибај из Турске.

„Има много више садржаја него Пула. Тако да да, добро ми је. Волим велике градове", додаје Аријен из Пуле.

„Мој први утисак је веома добар. Веома је чисто и имате прелепе девојке", сматра Вока из Турске.

Према истраживањима трећина посетилаца из страних земља се враћа поново на Егзит, остали ће културу, али и тврђаву - видети први пут.

„Четири дана треба издржати. Богами биће борба, али биће супер", сматра Марко из Суботице.

„Веома смо узбуђени због извођача и ди џејева који наступају. Ово смо планирале од почетка године, тако да мислимо да ће бити невероватно", рекла је Сара која долази из Енглеске.

Поподне пред први дан фестивала кампери смештени на плажи Штранд, користили су да се одморе од пута. То није уобичајена слика кампа, јер се и овде током дана организују журке.

Како се прошле године поново уписао у историју, као први велики фестивал одржан за време пандемије, Егзит ће ове године, од церемоније отварања па током целог фестивала слати поруке мира, али и упозорити на отуђеност у друштву.

„Прошле године је било довољно да се скупимо и да будемо једни поред других, и то је већ била револуција с обзиром на стање у коме се свет налазио 2020. године. Међутим, ове године хоћемо да идемо корак даље, да кажемо да смо ту једни уз друге, да смо ту једни за друге. И хоћемо да промовишемо да је просто кул бринути се једни о другима, да је кул бити саосећајан, да је то пожељно понашање и управо ће то бити и једна од тема данашње церемоније", изјавио је генерални менаџер Егзита Душан Ковачевић.

Уз традиционално отварање у поноћ и ватромет, ове године са тврђаве ће бити пуштени голубови, али и отворена инсталација уметника из Аустрије - Жута подморница.

У сарадњи Србија Воза и Егзит фестивала, уведене су посебне линије на релацији Београд - Нови Сад. На више од 30 редовних дневних полазака, до 11. јула, за фестивалску публику уведени су и специјални поласци између 23 сата и 04.30, а посебна погодност је што ће се возови заустављати на станици Петроварадин, у непосредној близини одржавања фестивала.

уторак, 23. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару