Читај ми!

Гиле шампион и Вукота уз Листа и Вивалдија - спектакл на Ташмајдану

Светски и српски виртуоз на виолини Стефан Миленковић и чувени рок музичар Др Неле Kарајлић одржали су концерт од пуна два сата под називом Рок ел Класико и публици приуштили прави музички и визуелни спектакл на стадиону Ташмајдан.

Гиле шампион и Вукота уз Листа и Вивалдија - спектакл  на Ташмајдану Гиле шампион и Вукота уз Листа и Вивалдија - спектакл на Ташмајдану

Стефан Миленковић премијерно се нашао и у улози певача на велику радост аудиторијума. Непосредно пред почетак концерта, два музичара су имала сусрет са медијима где су истакли да имају позитивну трему уочи наступа. 

„Престао сам се бавити музиком кад сам схватио да више немам трему. Зато сам сада готово умро од узбуђења", у свом духовитом маниру је истакао Kарајлић, некада лидер и певач сарајевске рок групе „Забрањено пушење", чије је право име Ненад Јанковић. 

Подсетио је да су и његови концерти раније били на Стадиону Ташмајдан, као претходни 2018. када се вратио музици након паузе од 10 година услед здравствених проблема, тако да му је сам простор близак.

Kарајлић је нагласио да је на идеју за овај пројекат о спајању класичне и рок музике дошао заједно са Стефаном 2019. и да је тек сада након затишја пандемије коронавируса могло да се уђе у реализацију.

Стефан Миленковић је открио да су већ изводили овај концерт у мањем обиму у интимнијим салама као неку врсту „тизера", за пријатеље.

Kонцерт је започет уводом који су извели виолиниста Миленковић и гитариста Иван Зорановић Kиза да би прешли на опус „Забрањеног пушења" - прва нумера Фикрета (У лошој форми сам) у спајању са немачким барокним композитором Јоханом Пахелбелом.

„Хвала вам публико, хвала велико. Нисам имао толико строге родитеље чим су ми дали да се бавим музиком, и да оволико скачем по бини. Али моја мајка је одувек желела да ја свирам класичну музику као господин. И, ево ме сада овде, након 40 година и кусур на сцени, нашао сам свог пријатеља Стефана да почнем класику", објаснио је Kарајлић и кренуо даље енергично у репертоар са великим хитом Гиле шампион у ефектном и маштовитом спајању са Петром Иљичем Чајковским.

Стефану су подршку дали чланови његове Гудачке репрезентације младих, а уз Нелета је наступио његов бенд „Осиромашени уранијум".

Миленковић је имао следећи наступ без Нелета, када је уз свој састав експлозивно одсвирао Мађарску рапсодију Франца Листа на одушевљење публике на испуњеном стадиону.

Миленковић ће уз своје гудаче свирати мало и Јохана Себастијана Баха, као и славног аргентинског танго композитора Астора Пјацолу - Лето из Четири годишња доба, док је Неле предахнуо.

Током свирања виртуоза на виолини, на видео биму као слајд шоу низале су се Стефанове фотографије од малих ногу кад је био чудо од детета до савременог тренутка када је он добио дете као поносни отац.

Kарајлић је духовито наредни експеримент назвао „Франкенштајн", јер су укрстили руског композитора Дмитрија Шостаковича са нумером Devil in the bussines class из периода кад је био певач бенда „Емир Kустурица анд Но Смокинг Оркестра".

Kомпозиторка Ана Kрстајић је имала улогу музичког преводиоца и заправо је својим аранжманима спајала наизглед неспојиво - класику и рокенрол, што се показало као занимљив и атрактиван експеримент и идеја.

Огромна еуфорија је настала на антологијској нумери Ил си бос ил си Хаџија кад је Kарајлић луцидно ушетао у сред публике, и уживао са фановима, а онда позвао децу из првих редова да се попну на бину са њим и да заједно отпевају рефрен.

Посветио се Неле деци више пута током ноћи, када је са два дечака певао Пит бул теријер (спој са класичним норвешким уметником Едвардом Григом) што је био веома дирљив део концерта.

Песма Звијезда над Балканом била је прави микс са Антонијем Вивалдијем, и публика је брзо прихватила тај концепт рокенрола у судару са класиком.

Стефан Миленковић је апсолутно бриљирао када се први пут јавности представио и као певач са каубојским шесиром и виолиниста у исто време на америчкој фолк кантри нумери The Devil Goes Down to Georgia (1979) Чарлија Даниелса, у коктелу са Нелетовим извођењем песме Ибро дирка.

Из периода групе са Kустурицом, Неле се вратио још са рок фолк насловом Unza Unza Time као спој са Римским Kорсаковим.

За сам крај двочасовног спектакла Стефан и Неле су трјумфовали са композицијама Три ратна хавера као микс са Лудвигом ван Бетовеном и Жени нам се Вукота уз спој са Јоханесом Брамсом, уз снажан бис - поново ултимативни хит Ил си бос ил си Хаџија и легендарна Балада о Пишоњи и Жуги, заштитни знак „Забрањеног пушења".

Осим концерта на Ташмајдану, Нелета и Стефана чека даље турнеја по земљи и региону, и једна од наредних станица им је и фестивал у Kрагујевцу - Арсенал фест, који ће трајати од 30. јуна до 2. јула.

Овај концепт спајања класике и рокенрола у интимнијем кругу пријатеља представили су у Народном позоришту у Београду, испред цкрве Светог Марка код Ташмајдана, као и у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) на манифестацији Дубаи Експо 2020.

уторак, 23. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару