Читај ми!

Чека се нових осам финалиста Сабора народне музике Србије 2022

Осам финалиста 4. Сабора народне музике Србије је одабрано, а вечерас ће се знати којих осам нумера ће им се придружити у финалној вечери. Фестивал најбољих композиција у духу наше традиције, партнерски организују РТС и Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС).

Селекциона комисија Сабора 2022 је од више стотина нових композиција пристиглих на Јавни конкурс, изабрала укупно 32. У свакој полуфиналној емисији, биће изведено по 16 такмичарских композиција, од којих у финале пролази по осам.

Током треће вечери, на великом финалу, 4. јуна, на Првом програму РТС-а од 21 час сазнаћемо и ко ће освојити престижну титулу победника фестивала Сабор народне музике Србије 2022, као и друга признања организатора ове манифестације и СЕМУС- а.

Како наводи музички уредник РТС-а, Урош Марковић, гостујући у Јутарњем програму, прво полуфинално вече је прошло у одличној атмосфери и одабрано је првих осам финалиста.
У ревијалном делу вечери, уручене су награде СЕМУСА-а Јелени Броћић, Гордани Стојићевић и Митру Мирићу.

„У другој полуфиналној емисији, у ревијалном делу ће наступити Драгица Радосављевић Цакана, Нада Обрић и Драган Којић Кеба. Али пре такмичара ће наступити Снежана Ђуришић и Ана Бекута“, напомиње Драгиша Голубовић, председник Савеза естрадно-музичких уметника Србије.

„Повод је сећање на легенду народне музике, која је недавно преминула, Мериму Његомир, и оне ће извести пурпури њених песама“, додаје Марковић.

За разлику од полуфиналних вечери када гласају само чланови стручног жирија, у финалу ће половину гласова дати чланови жирија, а другу половину гледаоци путем СМС гласања.

„Важно је да кажемо да ће и овог пута, сав РТС-ов део прихода од остварених СМС порука током гласања у финалу Сабора бити преусмерен у хуманитарне сврхе“, наглашава Марковић.

На финалној вечери Сабора народне музике 2022 у ревијалном делу наступиће Лепа Брена и Бранимир Ђокић, дугогодишњи шеф Народног ансамбла РТС-а.

„Ова манифестација је већ заживела и нашла своје место на естрадно-музичком небу, а пре свега има за циљ да се негује традиција наше народне музике. Пре Сабора, 39 година није одржан ниједан фестивал народне музике на националном нивоу. Ово је први пут да се покренула таква једна иницијатива“, истиче Голубовић.

За неких месец дана ће бити расписан нови конкурс, а Урош Марковић напомиње да Сабор не представља такмичење певача, већ композитора и аутора народне музике.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару