Читај ми!

Констракта пева о здрављу – да ли смо гласали за здравствену радницу

Да ли нам се црни талас вратио кроз музику? У суботу смо на избору за српског представника за Песму Евровизије видели друштвено ангажовану песму, помало мрачну, дрску и аутентичну, али због тога и награђену гласовима публике и гласовима жирија. Ана Ђурић Констракта апсолутна је победница овог такмичења и представљаће Србију на Евровизији у Торину. Да ли уз Констракту учимо да Евровизију доживљавамо као нешто што је сасвим у реду, да се може бити другачији, певати о слезини ако уметница тако жели?

Гости Ока су Оливера Ковачевић, главна и одговорна уредница Забавног програма РТС-а, Горчин Стојановић, редитељ, човек који је годинама режирао евровизијске наступе, и Слободан Марковић, композитор и овогодишњи члан жирија Песме Евровизије.

Финално вече је гледало преко 1,5 милиона гледалаца, а стручњаци који прате ову врсту такмичења по Европи имају похвале. Продукција је изгледала светски. Какве сте све коментаре добили?

„Коментари које смо добијали од стручњака од људи из региона, од људи из Европе су да је овај шоу програм био на европском, скоро на светском нивоу. Наравно да смо срећни због тога и задовољни, јер идеја је била да се приближимо том стандарду велике сцене евровизијске, да радимо скоро по њиховом принципу. Желели смо да млади, старији, афирмисани уметници добију велику позорницу и сви су се због тога добро осећали. Они су били задовољни, имали смо, велику гледаност и преко 45.000 СМС порука", рекла је Оливера Ковачевић.

Медији траже интервју победника увек. Али овде је победа имала елемент више, у финалу је Констракта добила 45.000 СМС гласова од грађана Србије.

„Допало ми се све у вези са Евровизијом. То је симулација свега што постоји на великој Евровизији. Констрактина песма се добро уклопила и својом минималистичком кореографијом. То је био корак даље", рекао је Горчин Стојановић

Слободан Марковић је напоменуо да није победила песма – победио је концепт, који је сада у највишем тренду у свим областима уметности, па и у музици. Фантастичан је био наступ.

Како је истакла Оливера Ковачевић ово је први пут у историји да су жири и гласови публике за прва три места идентични.

Шта је идеална песма за Евровизију

„Стил идеалне песме за Евровизију у последњих десет година не постоји. Расније су то уводили са клике-клоке веселим песмама, опа-цупа, Данци, Холанђани, док се нису вратили Италијани који су вратили могућност да балада може да победи. Било је и раније минималистичких приступа, али код Констракте, укључујући наступ, минималистички наступ, израз њених очију у крупном плану, то је на мене оставило јак утисак", рекао је Слободан. 

Да ли је Констрактина аутентичност њена карта за Европу?

„Свачија аутентичност је нешто добро. Поп музика је увек концепт. Битлси су концептуална поп музика. Више се авангардних ствари десило на Евровизији него у позоришту, на филму, у књижевности. Пре 25 година победио је инструментал Secret garden. Ана је архитекта, она је израсла из визуелног, талентована је музичарка, има израз на лицу", истакао је Горчин Стојановић.

На прво слушање песме остају речи „да се буде здрав, немам здравствену књижицу”, да ли су те речи емотивни тастери?

„Када сам први пут чула песму помислила сам на императиве здравог живота који ми живимо већ деценијама, мислећи на разно семење које једемо због метаболизма. То је императив потрошачког друштва. Било ми је симпатично ‘уметница мора бити здрава’. Свако песму доживљава на различите начине. Ми треба да заинтригирамо Европу", истакла је Оливера Ковачевић.

Констракта је одевена као медицинска сестра, има лавор и пет пешкира, да ли то може да прође на Евровизији?

„Може да прође све што је добро, не постоји идеја да постоји ‘евровизијска песма’. Мислим да вода неће ићи на евровизијски под. Кључна ствар је песма која ‘вата све. Песма има нешто више, као уметничко дело", истакао је Горчин Стојановић.

Коментари су разни. Неки кажу да је песма сјајна, други кажу да песму не разумеју?

„То је сасвим легитимно, не можемо сви да мислимо исто, али је Србија уједињено изгласала ту песму. Свако има право на свој доживљај. Песма нам је дала могућност за полемику", рекла је Оливера Ковачевић.

Такође је истакла да је Евровизија највећа музичка позорница на свету, највећи телевизијски шоу програм и наша телевизија и наша земља ће увек бити део тога, јер ми знамо шта је значило када смо били избачени, када нисмо били део света, и такву фрустрацију нећемо никада више поновити.

Сваки пут идемо са жељом да победимо, да се што боље пласирамо. Увек та жеља… Желимо успех, пред нама је сада велики посао да то омогућимо, да пружимо максималну подршку Констракти и њеном тиму.

среда, 24. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару