Читај ми!

Фест и Симфонијски оркестар РТС-а обележиће своје јубилеје концертом филмске музике

Ове године две важне и велике институције у Србији славе своје јубиларне рођендане. Фест слави пола века, а Симфонијски оркестар РТС-а 85 година постојања. Своје јубилеје обележиће последњег дана овогодишњег Феста великим концертом Симфонијског оркестра РТС-а који ће извести филмску музику Џона Вилијамса, једног од најпознатијих композитора данашњице.

Слоган првог Фестивала фестивала, Феста, пре 50 година био је „Храбри нови свет“, а данас је „Нови храбри свет“. Гост Београдске хронике, Иван Карл, градски секретар за културу и председник Одбора Феста, наводи да су нове околности.

„Слоган је омаж оном првом Фесту, али кроз игру речи је и рефлексија времена у коме данас живимо. Сведочимо сви да ће свет после короне бити нов, и да ће у њему требати храбрости да се опстане и остане“, наглашава Карл.

Може се рећи да постоји веза између Феста и Симфонијског оркестра РТС-а јер је филмска музика била значајно заступљена у његовим претходним концертним сезонама, каже маестро Бојан Суђић.

„Прилика је била да у разговорима са Фестом и градским секретаром за културу, нађемо синергију и изведемо филмску музику Џона Вилијамса који слави 90 година. Он је, после Волта Дизнија, најнаграђиванији уметник и многи га сврставају у најбоље композиторе уопште. Мада је то донекле парадокс, јер његова музика није толико иновативна, колико је блиска публици данашњој“, додаје маестро Суђић.

„Ја сам Бојану, који је иначе и уметнички директор БЕМУС-а, предложио још пре годину и по дана, када смо разговарали о 50. Фесту, да направимо концерт 'Мелодије Феста'. Послао сам му списак жеља на коме је било и неколико тема Џона Вилијамса, уз које смо сви ми одрастали, и онда је он дао конкретан и најбољи могући предлог, да то заправо то буде концерт музике Џона Вилијамса“, додаје Иван Карл.

Већина филмске музике је веома популарна, истиче Суђић, и она пише историју модерне уметности. Видимо да је и даље актуелна и музика, и хармонија, и ритам – све оне компоненте које су давно напуштене у делима класичне музике, док су у делима Џона Вилијамса и филмске музике актуелне и сада.

„То су иначе веома захтевне композиције за оркестар. Све су врло виртуозне. На дувачима је изузетно велики терет и заиста, ту можете видети оркестар у пуном светлу. Колико може и колико су појединци добри“, објашњава маестро Суђић.

Сви знамо те теме, подсећа Карл. И Ратове звезда, и Индијану Џонса, Супермена, ИТ ванземаљца... Све су то теме које подстичу добро расположење, и док их људи слушају у својој глави пројектују филм или сцене сцене из филма – што је на крају права синергија.

„Ми живимо у визуелном свету и када имате филм као медиј, када сте везали музику за слику, онда она потпуно другачије на вас делује, тако да потпуно се другачије чује музика када пред собом имате одређене слике. Сигурно да музика из Ајкуле не би била тако запажена да нисмо погледали и филм“, истиче гост Хронике, диригент Симфонијског оркестра РТС-а, маестро Бојан Суђић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару