Читај ми!

Душан Ковачевић: Петроварадинска тврђава се спрема, пандемија је у Егзиту (изласку)

Петроварадинска тврђава и овог јула биће једно од најпосећенијих места на свету. Најављен је програм Егзит фестивала. О музичарима који ће наступати и номинацији за најбољи фестивал на свету, за РТС је говорио оснивач и директор Егзит фестивала Душан Ковачевић.

Први пут у Србији наступаће један од најпопуларнијих ди-џејева из читавог света - Калвин Херис.

Реците нам како изгледа комуникација са светским уметницима и шта мислите шта њих највише привлачи да додју и гостују код нас?

- Тако је, он је најуспешнији ди-џеј продуцент у електронској музици свих времена, шест година проглашаван за најбољег ди-џеја са укупном зарадом од преко 300 милиона долара, што је четири пута више од Дејвида Гете и Мартина заједно. Овај конкретно наступ је уговаран пет година, и оно што је највећи проблем је слаба платежна моћ наше економије, ниске цене улазница. Оно што је предност је што Егзит ужива јако велики углед музичке индустрије и због тога што већина извођача заиста жели да наступи на фестивалу и новац је у другом плану.

Када се погледа програм овогодишњег Егзита скоро свако име је надалеко познато, то су добитница Греми награда, најбољи техно продуценти, најпопуларнији ди џејеви читавог света. Која нова имена нас очекују ове године?

- Имамо два изразита хедлајнера из те прве лиге светских извођача, то су Келвин Херис који представља електронску музику и Ник Кејн, један од највећих рокенрол песника свих времена. Ми смо објавили преко 60 извођача који се могу видети на нашем веб сајту. Довољан је податак рећи да они заједно броје преко 50 милијарди прегледа на видео-сервисима и стримовима. Један врло актуелан и разноврстан програм.

Егзит је проглашен за најбољи фестивал на свету од Њујорк Тајмса, Би-Би-Си-ја,Си-Ен-Ена, тренутно је номинован од престижног британског часописа НМЕ. Колико су значајна та признања за одржавање самог фестивала?

- Веома значајна, Егзит је вишеструки добитник награде за најбољи европски фестивал. Ови медији редовно стављају Егзит за један од најбољих на свету. Значајно јер додатно подижу углед фестивала, а сведоче заправо том угледу који Егзит ужива. И свакако доприносе тој магији да та највећа имена упркос јако ниским ценама карата, ограниченим могућностима да најбоље извођаче доведемо.

То је једини фестивал који је одржан и током пандемије?

Први да, један од ретких великих фестивала који су одржани током пандемије и где је Егзит на неки начин оживео фестивалску индустрију. Показали смо да је могуће да се окупи на десетине хиљада људи на једном месту без физичке дистанце и да не дође до масовног ширења вируса и управо је Егзит помогао и неким другим фестивалима. Ове године нас очекује једно фестивалско лето како овде, тако и у свету! Заиста верујемо да је пандемија у Егзиту, што би се рекло, у изласку.

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару